U nastupu na američkoj televiziji

Predsjednik SAD-a Barack Obama u večernjem je nastupu na američkoj televiziji progovorio o aktualnim političkim događanjima, prenosi Reuters.

Iako je potvrdio da će ove jeseni ići u Moskvu na planirani sastanak skupine G20, Rusima je poručio da su se dodjelom azila bjeguncu Edwardu Snowdenu vratili u prošlost.
"Ponekad se Rusi mentalno vrate u doba Hladnog rata. Ono što ja poručujem Putinu jest da je to stvar prošlosti, a mi moramo gledati u budućnost. Nema razloga da ne surađujemo bolje nego prije", izjavio je Obama za NBC.
Na pitanje o zatvaranjima veleposlanstava i upozorenjima vezanim uz putovanja, Obama nije ulazio u detalje, no dodao je da je situacija ozbiljna: "Sve je to dovoljno značajno da moramo biti oprezni. Radi se o podsjetniku da ekstremizam još uvijek postoji usprkos napretku koji smo postigli".
Na upit novinara jesu li problematični špijunski programi doveli do otkrića informacija vezano uz napade, Obama je odbio optužbe o kontinuiranom špijuniranju građana SAD-a:
"Nemamo programe za špijuniranje vlastitih građana. Ono što imamo su određeni mehanizmi koji prate telefonski broj ili e-mail adresu za koje znamo da su na neki način povezani s terorizmom".
Uz to je Obama Amerikancima, koji već godinama bivaju zastrašivani pričama o opasnosti terorizma, konačno uputio razumnu poruku: "Izgledi da poginete u terorističkom napadu manji su nego da poginete u automobilskoj nesreći".