Sukobi s policijom

Sedam ljudi je poginulo, a 261 osoba je ranjena u noćašnjim sukobima u Kairu između pripadnika egipatskih snaga bezbjednosti i pristalica smijenjenog predsjednika Muhameda Morsija, saopštili su zvaničnici.

Policija je upotrijebila suzavac da bi potisnula demonstrante, od kojih su neki bacali kamenje i blokirali glavni put u Kairu.
Sukobi su se desili u vrijeme posjete izaslanika SAD Vilijama Bernsa Egiptu, koji je rekao da je ova zemlja dobila "drugu šansu" za demokratiju.
Berns se sastao sa novim privremenim egipatskim liderima, ali Morsijevo Muslimansko bratsvo nije željelo da razgovara sa američkim zvaničnikom.
Morsija je 3. jula smijenila vojska, uz objašnjenje da je time ispunila zahtjev naroda poslije velikih demonstracija protiv islamističkog predsjednika.
Novi sukobi u Kairu izbili su nakon što su stotine demonstranata blokirale most "6. oktobar" na glavnoj saobraćajnici u gradu. 
SAD su tokom ustanka protiv predsjednika Hosnija Mubaraka 2011. godine oklijevale da podrže bilo koju stranu. Sada, poslije svrgavanja Morsija, Vašington je izložen kritikama sa obje strane duboko podijeljene egipatske političke scene.