Imaće 30 članova

Novu vladu Egipta formira ekonomista Hazem al-Beblawi, imat će 30 članova

Novu vladu Egipta, koju će formirati ekonomista Hazem al-Beblawi, sačinjavat će protivnici u vojnom udaru svrgnutog predsjednika Mohammada Morsija i teknokrate, dok u njoj neće biti nijednog predstavnika islamističkih krugova u toj zemlji.
Privremeni predsjednik Egipta Adly Mansour prethodno je zadužio Al-Beblawija da formira novu vladu te zemlje umjesto odlazećeg premijera Hishama Qandila koji se na toj poziciji nalazilo za vrijeme vladavine Morsija. 
Premijer Al-Beblawi je do sada već izabrao 24 potencijalna kandidata za 30-članu vladu.
Među članovima budućeg kabineta nalazi se šest kandidata povezanih sa opozicionim Nacionalnim frontom spasa (NSF), glavnim opozicionim blokom koji je zagovarao svrgavanje Morsija. Lider NSF-a Ahmed al-Borei će u novoj vladi zauzeti mjesto ministra socijalne zaštite, dok će drugi lider ove partije Munir Fakhri Abdel-Nour postati ministar za investicije.
Šest ministara iz vlade premijera Qandila će ostati na svojim pozicijama, uključujući ministra odbrane Abdela Fattaha al-Sisija i ministra unutrašnjih poslova Mohameda Ibrahima, kao i ministri turizma, komunikacija, elektronike i vojne industrije.
U novom kabinetu će se naći i nekoliko tehnokrata uključujući Ashrafa al-Arabija koji će biti postavljen na mjesto ministra za planiranje.
Međutim, u vladi koju formira Beblawi neće se nalaziti nijedan predstavnik islamista nakon što je Muslimansko bratstvo odbilo da učestvuje u političkom procesu nakon vojnog udara u kojem je svrgnut demokratski izabrani predsjednik Egipta Mohammad Morsi.
Ultrakonzervativna salefijska partija Nur izrazila je zabrinutost zbog određenih aspekata političkog procesa kojim upravlja vojska.
Prvi predsjednik Egipta izabran na demokratskim izborima prošle godine, Mohammad Morsi, 3. jula ove godine svrgnut je vojnim udarom što je izazvalo masovne proteste širom zemlje u kojima narod traži vraćanje demokratskih procesa.