Policija pojačala patrole

Policija je pojačala patrole u osjetljivim mjestima Londona od ubistva vojnika u maju.

Četiri tinejdžera su uhapšena zbog požara u islamskom internatu u Londonu, kaže policija, dok pojačavaju patrole u glavnom gradu Velike Britanije.
Ovo je drugi sumnjiv požar u islamskoj instituciji u Londonu nakon 22. maja, kada je ubijen vojnik. Dvojica muslimana optužena su za ubistvo.
Požar je prijavljen kasno navečer u subotu u Darul Uloom školi, u londonskom prigradskom naselju Chislehurst.
Dvije osobe starosti 17 i 18 godina uhapšene su zbog sumnje da su podmetnule požar, te su odvedene u policijsku stanicu, kaže policija. Kasnije su izašle uz kauciju.
Požar je napravio manju štetu na školi, a evakuirano je 128 učenika.
Za dvije osobe je pružena pomoć zbog udisanja dima, ali nisu išli u bolnicu. Policija kaže da raste „islamofobični zločin“ otkako je vojnik Lee Rigby ubijen u Londonu.
Detektivi istražuju i prošlosedmični požar u somalijskom centru. 
Policijska istraga
Policijski komesar Bernard Hogan-Howe je potvrdio da policija istražuje dva požara na dvije različite lokacije unutar islamske zajednice. 
"Na svu sreću nema povrijeđenih, ali znamo kako požari mogu biti smrtonosni“, rekao je on.
Rekao je da je policija pojačala patrole širom osjetljivih islamskih mjesta u Londonu. 
Policijski komandir Simon Letchford rekao je da su patrole pojačane na potencijalno ranjivim mjestima kako bi odbile mogući zločin.
"Sarađujemo sa muslimanskom zajednicom. Postavili smo dodatne ljude na veći broj lokacija za koje mislimo da su ranjive", rekao je on.
Rekao je da je nakon Rigbyjevog ubistva zabilježeno više incidenata protiv muslimana, od kojih je većina bila samo verbalna.
"Definitivno postoji porast. Normalno bude jedan islamofobični zločin dnevno širom Londona. Sada ih bude osam dnevno, a znamo da se svi zločini i ne prijavljuju“, kaže Letchford.
"To je, uglavnom, verbalno prema ljudima koji se nalaze na specifičnoj lokaciji ili su obučeni na poseban način, zbog čega privlače pažnju."