Svjetski mediji

Američki “The Washington Post” piše kako je Haški tribunal “otvoreno osudio Franju Tuđmana i njegovog bivšeg ministra odbrane Gojka Šuška za zločine u BiH.

Nakon što je Haški tribunal dokazao "udruženi zločinački poduhvat" u presudi protiv Jadranka Prlića i ostalih, kaznivši ih na 111 godina zatvora, najpoznatiji svjetski mediji su ocijenili da je, zapravo, presuđeno projektu stvaranja "velike Hrvatske u BiH".
Britanski BBC prenosi kako je Haški tirbunal kaznio šest lidera bosanskih Hrvata za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti tokom rata u BiH tokom 1990-tih godina.
Američki "The Washington Post" piše kako je Haški tribunal "otvoreno osudio Franju Tuđmana i njegovog bivšeg ministra odbrane Gojka Šuška za zločine u BiH, što je historijska odluka za BiH jer je "dokazano da je postojao sistemski i planski pokušaj da se ilegalno uklone muslimani sa teritorija pod kontrolom Hrvata".
Prema pisanju američkog lista "Charlotte Observer" “politički i vojni lideri takozvane “Herceg-Bosne” osuđeni su na kaznu zatvora u trajanju od 111 godina zatvora zbog učešća u udruženom zločinačkom poduhvatu na čijem čelu je bio tadašnji predsjednik Republike Hrvatske Franjo Tuđman”.
Španski list “El Pais” navodi kako je šest političkih i vojnih predstavnika bosanskih Hrvata osuđeno na 111 godina zatvora zbog etničkog čišćenja Bošnjaka i drugih nehrvata za vrijeme balkanskog rata.
“Haški sud potvrdio je da je navedena grupa učestvovala u “zločinačkom poduhvatu” u cilju stvaranja tzv. velike Hrvatske koje je zahtijevalo promjenu i u etničkom smislu”, piše El Pais.
Američki “Chicago Tribune” prenosi da su je današnjom presudom dokazano da su “žene, djeca i starci bili zatočeni u nehumanim uvjetima, bez vode, hrane i medicinske pomoći”.
“Lideri bosanskih Hrvata su osuđeni i dokazana je njihova odgovornost za ubistva, silovanja i ilegalnu deportaciju nemuslimana u ratu u BiH”, navodi "Chicago Tribune".
Turski list “Akšam” navodi da su kažnjeni šest lidera bosanskih Hrvata, oni “koji su nad Bošnjacima činili velike zločine i koji su srušili Stari most u Mostaru”.
Prema američkom listu AJC, presuda protiv Prlića i ostalih "dokaz je za umiješanost Zagreba u rat u BiH čiji idejni kreator je Franjo Tuđman koji je želio da se osnuje minijaturnu država u BiH u cilju ujedinjenja sa matičnom Hrvatskom u cilju stvaranja velike Hrvatske".
Njemački “Frankfurter Allegemeine Zeitung” piše da je “Haški tribunal utvrdio da je postojao udruženi zločinački poduhvat čiji cilj je bio da se uspostavi entitet sa hrvatskom većinom u BiH koji bi bio pripojen Hrvatskoj, a sve s ciljem ujedinjenja hrvatskog naroda”.
Ugledni italijanski list "La Repubblica" navodi da je su šestorica lidera bh. Hrvata osuđeni jer im je dokazana "krivica i umiješanost u uništavanju mostarskog Starog mosta, ruševine koja je postala simbol sukoba u Bosni''.
U vrijeme presude, prenosi italijanski list, šest osuđenih nisu pokazali nikakve emocije.