Nije pitanje da li će, već kada će izbiti rat!

Ministarstvo spoljnih poslova Sjeverne Koreje predložilo je stranim ambasadama da razmotre pitanje evakuacije osoblja zbog sve većih tenzija i upozorilo da neće biti u mogućnosti da im garantuje bezbjednost poslije 10. aprila.

Moskva je saopštila da će razmotriti taj zahtjev, ali da još ne planira da evakuiše svoje diplomate.
 
Ministarstvo spoljnih poslova Sjeverne Koreje predložilo je da ruska strana razmotri pitanje evakuacije diplomatskog osoblja s obzirom na sve rastuće tenzije u vezi sa situacijom u zemlji, rekao je portparol Ambasade Rusije u Sjeverenoj Koreji Denis Samsonov, prenose ruski mediji.
 
Rusija razmatra prijedlog
 
Ruska strana razmatra prijedlog, ali Ambasada radi normalno i nema znakova tenzija u Pjongjangu, rekao je Samsonov.
 
Nota je poslata svim ambasadama i diplomatskim misijama u Pjongjangu.
 
Prema navodima kineske agencije Hsinhua, Pjongjang objašnjava da zabrinjavajuću situaciju i rast tenzija uzrokuju SAD.
 
Agencija navodi da nije pitanje da li će, već kada će izbiti rat na poluostrvu.
 
Britanska ambasada je potvrdila da je primila notu Pjongjanga u kojoj se kaže da Vlada Sjeverne Koreje neće biti u mogućnosti da garantuje bezbjednost ambasadama, međunardnim organizacijama u zemlji u konfliktnim događajima poslije 10. aprila.
 
Ruski šef diplomatije Sergej Lavrov izjavio je da je Moskva u stalnom kontaktima sa SAD, Kinoom, Sjevernom Korejom i Japanom u vezi sa neočekivanim saopštenjem koje je izdato ubrzo nakon što je Sjeverna Koreja zaprijetila nuklearnim napadom na SAD.
 
Rusija je veoma zabrinuta porastom tenzija u regionu, koje su još u verbalnoj formi, rekao je Lavrov,
 
Moskva je danas pozvala sve strane da odustanu od ratne histerije i naglasila da nema druge aletrnative sem političkog i diplomatskog rješenja za korejsku krizu.
 
Bivši kubanski lider Fidel Kastro pozvao je danas Sjevernu Koreju da ne kreće u rat i opisao aktuelne tenzije na Korejskom poluostrvu kao jednu od najrizičnijih situacija za izbijanje nuklearnog holokausta od kubanske raketne krize 1962. godine.

Kastro je preko kubanskih medija rekao da se obraća "kao prijatelj" i da je sjevernokorejski lider Kim Jong Un pokazao svijetu tehničku i naučnu moć, ali da je sada vrijeme da se sjeti obaveza koje ima prema drugima.

Sjeverna Koreja u posljednje vrijeme prijeti nuklearnim napadom na SAD. Većina komentatora smatra da se nikakav napad neće desiti.

"Demokratska Narodna Republika Koreja uvijek je bila prijatelj Kubi, kao što je Kuba uvijek bila i nastaviće da bude prijatelj te zemlje", rekao je Kastro.

On je podsjetio rukovodstvo Sjeverne Koreje da bi eventualni nuklearni rat imao posljedice po 70 odsto svjetskog stanovništva.

Apsurdna situacija
 
Kastro je ocijenio da je situacija na Korejskom poluostrvu "nevjerovatna i apsurdna", prenio je Reuters.

On je u vrijeme kubanske raketne krize 1962. godine pisao sovjetskom vođi Nikiti Hruščovu i zatražio nuklearni napad na SAD, pošto je vjerovao da će SAD izvršiti invaziju na ovo karipsko ostrvo.

Tada je preovladao razum, pa su Hruščov i američki predsjednik John Kennedi postigli sporazum o povlačenju sovjetskih nuklearnih projektila sa Kube, uz obećanje Vašingtona da nikada neće izvršiti invaziju na Kubu.