Stotine demonstranata na ulice

Tri žene kurdskog porijekla, među kojima je i jedna od osnivača PKK-a, pronađene su mrtve u Parizu.

Francuska policija otkrila je tijela tri žene kurdskog porijekla sa prostrelnim ranama na glavi, u blizini Kurdskog instituta u Parizu, prenosi mediji u toj zemlji.
"Prizor na mjestu nesreće navodi na zaključak da je riječ o pogubljenju, ali istraga će rasvijetliti tačne okolnosti tragedije", dodaje taj izvor, ne navodeći druge detalje.
Istragu provodi odjel kriminalističke policije u Parizu.
Francuski mediji prenose u četvrtak, pozivajući se na izvore u policiji, da je među ubijenim ženama i jedna od osnivača pokreta Radnička partija Kurdistana (PKK).
Kurdska informativna stranica u Francuskoj prenosi da je utvrđeno da je među ubijenim ženama i Sakine Cansiz, osnivačica PKK-a, dok je druga žrtva bila predstavnica Nacionalnog kongresa Kurdistana iz Brisela.
Treća žrtva je bila mlađa aktivistkinja, prenose agencije.
Policijski izvori navode da nisu poznati motivi ovog zločina.
Erdoganov poziv
Turske vlasti počele su pregovore s pritvorenim pobunjeničkim liderom Abdullahom Ocalanom, koji trebaju otvoriti put trajnom rešenju kurdskog pitanja.
Skoro 40.000 ljudi poginulo je u sukobima koji traju već 25 godina između turske države i boraca PKK-a, podsjećaju agencije.
U međuvremenu, turski premijer Recep Tayyip Erdogan pozvao je pripadnike organizacije PKK-a, koja djeluje na iračkoj i turskoj teritoriji, da pristanu na razoružavanje i da napuste zemlju, javlja agencija Anadolija.
Na novinarski upit o razgovorima s predstavnicima organizacije, Erdogan je rekao kako je osnovni cilj svakog poteza Vlade radost i spokoj naroda koji vodi.
"I ranije sam napominjao da je naš jedini uslov da pripadnici terorističke i separatističke organizacije odlože oružje i napuste zemlju. Nastavit ćemo borbu protiv terorizma, ali smo spremni pregovarati s njihovim političkim vođama" poručio je Erdogan.