Princeza Diana

Osoba koja je i poslije svoje smrti ostala najpoznatiji član kraljevske porodice svakako je princeza Diana. Često se spominje kao "princeza Diana", iako ona to nije nikada bila. Budući da je princeza postala udavši se za princa, tokom braka bila je princeza Charles, princeza od Velsa. Nakon razvoda je, po tradiciji davanja titula razvedenim ženama, njena titula bila Diana, princeza od Velsa.

O njoj su, još za vrijeme njenog života, pisali brojni svjetski mediji. Nije to bilo samo zbog kraljevske krvi, već zbog njene jednostavnosti i dobroćudnosti. Dianu Spencer danas smatraju izuzetno karizmatičnom ženom, koja je upamćena po svom šarmu, a ne fizičkoj ljepoti. Njen humanitarni rad se i danas jako cijeni.

Poznata je po svojoj darežljivosti i empatiji prema siromašnima. Jednom prilikom je izjavila: „Pomaganje ljudima kada im je to najpotrebnije je dobar i bitan dio mog života, recimo da je to moja sudbina.“

Rođena je 1. jula 1961. godine. Rođena je u malo poznatoj, staroj grofovskoj porodici, kćerka Johna Spencera i njegove prve žene, Frances Burke Roche. Bila je potomak englesko- škotskih kraljeva čiji potomci nisu nikada sjeli na britanski tron, te je u britansku kraljevsku porodicu po prvi put unijela njihovu krv. Otac i majka su joj se razveli kada je imala samo osam godina, što je mnogo uticalo na njeno odrastanje. U julu 1981. godine udala se za princa Charlesa, koji je od nje bio stariji čak 12 godina. Prvog sina Williama dobili su 21. jula 1982, a drugog Henrya 15. septembra 1985. godine. Mnogi bračni problemi uzrokovali su i raspad ovog braka 1996. godine, po zahtjevu kraljice Elizabethe II.

Nakon razvoda Diana je konačno pronašla sreću u Dodiju al-Fajedu. Kako sada više nije morala učestvovati u kraljevskim dužnostima, postala je aktivan član organizacije Crveni krst. Svoje angažiranje u projektu čišćenja svijeta od mina uvijek je stavljala na humanitarni,a ne na politički nivo. Svoj uticajni status koristila je kako bi smanjila diskriminaciju osoba oboljelih od AIDS-a. Kada je bilo uvriježeno mišljenje da se AIDS prenosi dodirom, Diana je, među prvim slavnim osobama, javno sjela na krevet bolesnika i držala ga za ruku.

Diana se također zanimala za uklanjanje mina iz ratom pogođenih zemalja. U augustu, tek nekoliko dana pred pogibiju, posjetila je Bosnu i Hercegovinu, gdje se sastala sa žrtvama mina.

U ponoć 31. augusta 1997. godine u Parizu Diana i njen ljubavnik Dodi al-Fajed doživjeli su saobraćajnu nesreću i oboje su poginuli. Njena smrt je obavijena kontraverzama i teorijama zavjere, tako da i danas, 15 godina nakon nesreće rasprave i istraga o njezinoj smrti i dalje traju.

Ali jedno je sigurno: princezu Dianu će svi pamtiti po njenoj dobroti i osmijehu koji je zračio ljubavlju.