NA KORAK DO ESKALACIJE

Iranski vrhovni vođa ajatolah Ali Khamenei u četvrtak je upozorio Izrael da će požaliti što je u ponedjeljak izvršio smrtonosni napad na iranski konzulat u Damasku.

"Uz Božiju pomoć, cionisti će zažaliti zbog njihovog zločina agresije na iranski konzulat u Damasku", rekao je Khamenei u ranojutarnjoj objavi na X na hebrejskom.

Iran je obećao da će uzvratiti nakon što je optužio Izrael za bombardovanje kompleksa njegove ambasade u glavnom gradu Sirije, u smrtonosnoj eskalaciji regionalnih tenzija zbog rata u Gazi, koji je ponovo podigao rizik od šireg bliskoistočnog sukoba.

Zračni napad uništio je zgradu konzulata u glavnom gradu Sirije, pri čemu je ubijeno najmanje sedam zvaničnika, uključujući Mohameda Rezu Zahedija, najvišeg komandanta iranske elitne Revolucionarne garde (IRGC), i višeg komandanta Mohammada Hadija Hadžija Rahimija, prema iranskom ministarstvu vanjskih poslova.

Izraelska vojska je rekla za CNN da ne komentariše strane izvještaje. Međutim, vojni glasnogovornik rekao je da Izrael vjeruje da je pogođena meta bila "vojna zgrada snaga Kudsa", jedinice IRGC-a odgovorne za strane operacije.