Vapaj

Hala Hamada je apelirala na humanitarne institucije da požure sa spašavanjem, jer se nalazi pod opsadom izraelskih tenkova i buldožera.

Mlada Palestinka Hala Hamada uputila je poziv upomoć ispod ruševina iz kuće koju su opkolili izraelski okupatorski tenkovi i buldožeri, u blizini stambenog kompleksa “Grad šeik Hamad” u Khan Yunisu, na jugu Pojasa Gaze.

Djevojčica je apelirala na humanitarne institucije da požure sa spašavanjem, jer se nalazi pod opsadom izraelskih okupatorskih tenkova i buldožera, nakon što je granatiran stan u koji je pobjegla s članovima porodice, nedaleko od solitera u kompleksu “Grad šeik Hamad” u Khan Yunisu.

Tokom telefonskog razgovora sa stricem, Hala (14) je rekla da je njena porodica stradala od posljedica izraelskog bombardiranja, a da je ona povrijeđena jer joj je betonski stub pao na nogu. Djevojka je rekla da su njeni roditelji (Hazem i Raja) i sestre i brat (Bassant, Zainab i Fouad) ubijeni, te kako su izraelske snage opkolile mjesto na kojem se nalazi.

Rodica djevojčice čiji je vapaj čuo cijeli svijet

Važno je napomenuti da je 14-godišnja Hala rodica djevojčice Hind Hamade iz Gaze čiji je vapaj upomoć čuo cijeli svijet. Hind je ubijena prošlog mjeseca, nakon što je 12 dana bila opkoljena u gradu Gazi. Djevojčicu nisu uspjeli spasiti ni medicinski timovi jer su bili izloženi izraelskoj paljbi, a tokom akcije spašavanja djevojčice poginula su dvojica pripadnika Hitne pomoći.

Prekid komunikacije sa šestogodišnjom Hind, koju su opkolile izraelske snage dok se nalazila zarobljena u automobilu s beživotnim tijelima svojih rođaka, potresao je cijeli svijet, posebno nakon gubitka kontakta sa ekipom Hitne pomoći koja ju je otišla spasiti.

Ova tragedija se dogodila kada su okupatorski tenkovi, koji su prodrli blizu kružnog toka u naselju Tel al-Hawa, na jugozapadu grada Gaze, gađali civilni automobil Bashara Hamade koji se vozio u pratnji supruge i djece: Muhameda (11 godina), Layan (14 godina) i Raghad (13 godina), a sa njima je bila i njegova sestrična Hind.

Šestogodišnja Hind i njena rodica Layan jedine su preživjele nakon što su izraelske snage otvorile vatru na automobil u kojem su bile. Dok je Layan u telefonskom pozivu tražila pomoć od timova Crvenog polumjeseca, okupatorske snage su otvorile vatru i ona je poginula. Djevojčica Hind je ostala zarobljena unutar vozila, opkoljena izraelskim okupatorskim tenkovima i vojnicima.