PALA JUŽNA KAROLINA

Donald Trump ostvario je pobjedu nad Nikki Haley i to u Južnoj Karolini, njenoj matičnoj državi što je, prema pisanju tamošnjih medija, težak poraz na njenom putu na republikanskim izborima.

Sudeći prvim rezultatima, Trump je osvojio blizu 60 posto glasova, dok je Haley prikupila nekih 40 posto glasova.

"Želim samo da kažem da nikada nisam vidio republikansku stranku tako ujedinjenu kao što je sada. Ovo je fantastičn večer", rekao je Trump svojim pristalicama na pobjedničkoj zabavi u Kolumbiji.

Ova pobjeda Trumpa dolazi nakon ubjedljivih pobjeda u tri države - Iowi, New Hempshireu i Nevadi. Međutim, pobjeda u Južnoj Karolini nad Haley koja je bila Trumpova ambasadorica u Ujedinjenim nacijama u vrijeme kada je on bio predsjednik SAD-a je težak udarac za njenu kandidaturu.

Obraćajući se svojim pristalicama u Charsltonu, Haley je obećala da neće odustati od utrke, tvrdeći da Trump ipak nema toliku šansu da pobijedi Bidena na općim izborima.

Sljedeći republikanski izbori su u Michigenu, 27. februara.

Inače, Haleyino obećanje da neće odustati od utrke frustriralo je Trampa i njegove saveznike. Kažu da Haley, koja je sebe uporedila sa Davidom koji se bori protiv Golijata, nema put do pobjede, i optužuju je da se oslanja na bogate donatore kako bi "održala neizbježno", odnosno nastavila utrku bez ikakvih očekivanja za pobjedom.

No, Haleyine pristalice kažu da su zahvalne na njenom prisustvu u utrci. Neki vjeruju da 52-godišnja Haley postavlja temelje za buduću predsjedničku kandidaturu ili se postavlja kao očigledan drugi izbor momentima kada Trump više ne bude mogao biti kandidat stranke.

U međuvremenu dok se vodi predsjednička utrka, Trump se suočava sa 91 optužbom za krivično djelo, kao i sa sve većim pravnim taksama i ogromnim finansijskim kaznama koje je iskoristio iz svog fonda za kampanju da plati.

Na svojim događajima Haley govori biračima da "nije normalno" da kandidat provodi više vremena u sudnici nego u kampanji, ili da traži od donatora da mu pokriju pravne račune.

Ipak, čini se da su Trumpovi pravni problemi, koji dijelom proizlaze iz njegovih napora da poništi predsjedničke izbore 2020. godine i njegove uloge u napadu na američki Kapitol 6. januara, samo ojačali njegovu podršku, piše Guardian.