Opozicionar

Zatvoreni ruski opozicionar se nakon šetnje osjećao loše i skoro odmah izgubio svijest, saopćila je zatvorska ustanova u Rusiji.

Kancelarija Federalne kazneno-popravne službe Rusije za autonomni okrug Jamalo-Nenecki saopćila je danas da je preminuo ruski opozicionar Aleksej Navaljni koji je tamo služio zatvorsku kaznu.

"Dana 16. februara 2024. godine, u popravnoj koloniji broj 3, osuđenik A. A. Navaljni se nakon šetnje osjećao loše i skoro odmah izgubio svijest“, navedeno je u saopćenju na sajtu zatvorske ustanove, prenio je Tanjug.

Dodaje se da su medicinski radnici ustanove odmah stigli i da je “pozvana hitna pomoć”.

“Urađene su sve neophodne reanimacije, ali nisu dale pozitivne rezultate. Ljekari Hitne pomoći su konstatovali smrt osuđenog. Uzroci smrti se utvrđuju”, navodi se u saopštenju Federalne službe za izvršenje krivičnih sankcija.

Zatvor blizu nekadašnjeg gulaga

Navaljni, kojem je bilo 47 godina, bio je poznat kao oštar kritičar Kremlja.

U decembru prošle godine premješten je u zatvor u arktičku regiju na sjeveru Rusije, oko 70 kilometara sjeverno od arktičkog kruga i oko 1.900 kilometara sjeveroistočno od Moskve.

Kolonija “posebnog režima” ili “Polarni vuk” jedna je od najstrožijih u ruskom zatvorskom sistemu, smještena na mjestu s jakim zimama.

Većina zatvorenika je osuđena za teška krivična djela. Harp je udaljen oko 100 kilometara od Vorkute, čiji su rudnici uglja bili dio sovjetskog sistema logora Gulag.

Bivši advokat i žestoki kritičar ruskog predsjednika Vladimira Putina osuđen je u augustu na dodatnih 19 godina zatvora, pored 11,5 koje je već služio.

Izrečenu tridesetogodišnju zatvorsku kaznu zbog optužbi za ekstremizam i prevaru nazvao je političkom odmazdom za vođenje antikremljske opozicije 2010-ih, piše The Guardian.

Povratak u Rusiju nakon trovanja

Bivši nacionalistički političar Navaljni je pomogao pokretanje protesta 2011. i 2012. u Rusiji, vodeći kampanju protiv izborne prevare i korupcije u vladi, istražujući Putinov najuži krug i dijeleći nalaze u videosnimcima koji su privukli stotine miliona pregleda.

Vrhunac političke karijere doživio je 2013. godine, kada je osvojio 27 posto glasova u borbi za gradonačelnika Moskve, za koju je malo ko vjerovao da je bila poštena.

Godine 2020. Navaljni je pao u komu, a sumnjalo se da ga je Ruska sigurnosna služba (FSB) otrovala novičokom, nakon čega je evakuiran u Njemačku na liječenje.

Oporavio se i vratio u Rusiju u januaru 2021, gdje je uhapšen zbog kršenja uslovnog otpusta i osuđen na prvu od nekoliko zatvorskih kazni.

Kremlj je objavio da je predsjednik Vladimir Putin obaviješten o smrti Navaljnog.

“Prijavljeno je predsjedniku”, rekao je glasnogovornik Kremlja Dmitri Peskov novinarima, dodajući da bi “ljekari trebali razjasniti” uzrok smrti Navaljnog.