POTENCIJALNI PROBLEM

Donald Trump je udvostručio svoju prijetnju potkopavanjem NATO-a, rekavši da SAD neće štititi savezničke zemlje za koje vjeruje da ne plaćaju dovoljno za održavanje saveza ako se sljedeće godine vrati u Bijelu kuću.

Govoreći na skupu u Južnoj Karolini kasno u srijedu, bivši predsjednik je rekao: "Govorio sam, 'Gledajte, ako oni neće platiti, mi ih nećemo štititi, OK? I Biden koji je rekao: 'Oh, ovo je tako loše. Ovo je toliko strašno da je to rekao.' Ne … niko ne plaća svoje račune. Jedan od šefova zemalja rekao je: 'Znači li to da nas nećete zaštititi ako ne platimo račune?' Upravo to znači. Neću te štititi".

Trump je prošle sedmice izazvao bijes i uzbunu kada je rekao da će potaknuti Rusiju da napadne članice NATO-a za koje smatra da su finansijski problematične.

Biden je izrazio bijes, rekavši u utorak novinarima u Bijeloj kući šta misli o Trumpovim izjavama.

"Možete li zamisliti da bivši predsjednik Sjedinjenih Američkih Država to kaže? Cijeli svijet je to čuo. Najgore je što on to ozbiljno misli. Nijedan drugi predsjednik u našoj historiji nikada se nije priklonio ruskom diktatoru. Dopustite mi da ovo kažem što jasnije mogu: nikad neću. Zaboga, to je glupo, to je sramotno, to je opasno. To je neamerički. Kada Amerika da svoju riječ, to nešto znači, pa kada se obavežemo, mi to držimo. A NATO je sveta obaveza".

U srijedu se Barack Obama, kojem je Biden bio potpredsjednik, oglasio na društvenim mrežama rekavši kako je Biden upravu.

"Predsjednik Biden je apsolutno upravu. Posljednje što nam sada treba je svijet koji je haotičniji i manje siguran; gdje se diktatori osjećaju ohrabreni, a naši se saveznici pitaju mogu li računati na nas. Idemo naprijed", rekao je.

U Briselu je Jens Stoltenberg, generalni sekretar NATO-a, rekao da je Trump prijetio da će "potkopati vjerodostojnost NATO-ovog odvraćanja".

Stoltenberg je u četvrtak rekao novinarima da su ulaganja u odbranu među zemljama članicama "na dobrom putu".

"Mi smo 31 demokratska nacija s obje strane Atlantika. I sve dok ovaj savez postoji, bilo je različitih pogleda i rasprava", kazao je Stoltenberg.