Foreign Affairs

Arapska istraživanja javnog mnijenja i društveni mediji pokazuju veliku arapsku podršku pokretu Hamas i njegovoj strategiji oružanog otpora.

Američki Foreign Affairs objavio je poduži članak o uticaju rata u Gazi na islamski i arapski svijet, rekavši da je ovaj rat stvorio novi islamski front koji bi mogao biti najveći izazov s kojim se Amerika suočava.

Članak, koji je potpisao Toby Matthiesen, viši predavač globalnih religijskih studija na Univerzitetu u Bristolu u Ujedinjenom Kraljevstvu, objašnjava da rat u Gazi više nije ograničen na Islamski pokret otpora Hamas i Izrael.

Ukazao je na produžetak ovog rata i učešće takozvane “Osovine otpora” koja uključuje Iran, Liban, Siriju, Irak i Jemen, dok u konačnici, četiri mjeseca nakon njegovog početka, nije postala snažna ujedinjujuća snaga za sunite i šiite i probudila sveobuhvatni islamski front koji uključuje i sunitske arapske mase, a koji se u ogromnoj većini protive normalizaciji odnosa sa Izraelom.

Strateški izazov

U članku se dodaje da za SAD i njegove partnere ovaj razvoj događaja predstavlja veliki strateški izazov koji nadilazi suprotstavljanje iračkim frakcijama i Husima putem ciljanih udara na njih. Objedinjavajući regiju koja je odavno podijeljena, rat u Pojasu Gaze prijeti da dodatno potkopa američki utjecaj i, dugoročno gledano, mogao bi učiniti neodrživim mnoge američke vojne misije.

On je rekao da ovo novo zbližavanje također stvara velike prepreke bilo kakvim naporima koje predvode SAD kako bi nametnule mirovni sporazum odozgo ka dolje, a kojim se isključuju palestinski islamisti.

Pisac je izvijestio da arapska istraživanja javnog mnijenja i društveni mediji pokazuju veliku arapsku podršku pokretu Hamas i njegovoj strategiji oružanog otpora, te značajan pad podrške Sjedinjenim Državama i režimima koji su s njima blisko vezani.

Ista istraživanja javnog mnijenja sada pokazuju, prema članku, da se ogroman procenat stanovništva – više od 90 posto – protivi uspostavljanju odnosa s Izraelom, dodajući da je indeks arapskog mišljenja za prošli januar u istraživanju provedenom u Dohi, a koje je obuhvatilo 16 arapskih zemalja pokazao kako je više od tri četvrtine ispitanika reklo da su njihovi stavovi o Sjedinjenim Državama postali negativniji nakon početka rata u Pojasu Gaze.

Pritisak naroda za Palestinu

Matthiesen je savjetovao prozapadne arapske zemlje da nastoje premostiti sve veći jaz između njihove politike i simpatija svojih građana, rekavši da će nakon godina zanemarivanja ove mase hitno tražiti pravedno rješenje palestinskog pitanja, koje će predstavljati prijetnju da izazove novi talas arapskih demonstracija.

Naglasio je da je sve jasnije kako će Washingtonu biti nemoguće zaustaviti regionalnu eskalaciju ukoliko ne bude u stanju da osigura prekid vatre u Pojasu Gaze, zatim okonča okupaciju i u konačnici uspostavi održivu palestinsku državu, dodajući da će se u nedostatku konkretnih kredibilnih koraka u tom pravcu, pritisak narodnih masa nastaviti na vlade u regionu.

Matthiesen je završio svoj članak naglašavajući da bez pravednog i sveobuhvatnog rješenja palestinskog pitanja, Bliski istok nikada neće postići svoj trajni mir ili neku vrstu političke i ekonomske saradnje o kojoj su mnogi dugo sanjali, ukazujući da je alternativa tome beskrajni ciklus nasilja, pad zapadnog utjecaja i integracija regiona, ali na način koji je potpuno drugačiji od onoga kako bi ga Zapad želio, pa čak i suštinski neprijateljski raspoložen prema njemu.