Snimci izazvali bijes javnosti

Snimci na društvenim mrežama na kojima su prikazana tijela Palestinaca ubijenih u izraelskim napadima na Pojas Gaze, a koja jedu životinje na ulici, izazvali su bijes javnosti.

Na snimcima koji su zabilježeni u Khan Younisu, na jugu Pojasa Gaze, vide se tijela Palestinaca ubijenih u izraelskim napadima. Kamere su zabilježile raskomadana tijela i stvari ubijenih rasute po ulici, ali i ulične životinje koje se hrane tijelima ubijenih ljudi.

Nakon što su se snimci pojavili na društvenim mrežama, brojni korisnici širom svijeta oštro su kritikovali međunarodnu zajednicu i pozvali na hitno zaustavljanje pokolja u Pojasu Gaze.

Korisnici društvenih mreža ogorčeni su činjenicom da tijela ubijenih Palestinaca nema ko preuzeti i dostojanstveno sahraniti, a komentarima dominira podsjećanje kako ovakav nivo barbarstva nije ranije zabilježen.

Tijela pogubljenih Palestinaca

Palestinski novinar Abdullah Ubeyd je u izjavi za AA rekao kako su snimci koji ogoljuju svu katastrofu koju je Izrael donio Gazi, zabilježeni na jugu Pojasa Gaze, u Khan Younisu.

Podsjetio je da je video snimljen 23. januara ove godine u naselju Gizan en-Nejjar u Khan Younisu.

- Ova tijela pripadaju desecima Palestinaca koje su brutalno pogubile okupatorske izraelske snage na ulicama Gizan en-Nejjara u Khan Younisu, gdje su bila raspoređena vozila okupatora - kazao je Abdullah Ubeyd.

Izraelske snage su Khan Younis najprije označile kao "sigurnu zonu", a potom su kompletnu regiju proglasili ratnom zonom.

Ministarstvo zdravlja u Gazi saopćilo je da je samo u današnjem izraelskom masakru nad gladnim Palestincima koji su čekali humanitarnu pomoć u gradu Gazi ubijeno najmanje 20 osoba, a 150 povrijeđeno.

ICJ u petak odlučuje o privremenim mjerama u slučaju "genocid" protiv Izraela

Međunarodni sud pravde (ICJ) objavio je juče da će svoju odluku o zahtjevima za privremene mjere u tužbi za "genocid" koju je Južnoafrička Republika podnijela protiv Izraela objaviti 26. januara, u petak.

U saopćenju ICJ-a navedeno je da će odluka o zahtjevima za privremene mjere u slučaju koji je podnijela Južnoafrička Republika na temelju toga da je Izrael prekršio Konvenciju Ujedinjenih naroda (UN) o sprečavanju i kažnjavanju genocida iz 1948. u svojim napadima na Gazu biti objavljena u petak u 13 sati po centralnoeuropskom vremenu.

U izjavi je navedeno da će odluku o zabrani pročitati predsjednica suda, sutkinja Joan E. Donoghue, na javnoj raspravi.

Južnoafrička Republika podnijela je tužbu protiv Izraela 29. decembra 2023. godine, navodeći da je prekršio svoje obaveze prema Konvenciji o genocidu te zatražila privremene mjere kako bi se "spriječila daljnja, ozbiljna i nepopravljiva šteta pravima palestinskog naroda prema Konvenciji o genocidu".

Broj ubijenih Palestinaca u napadima izraelske vojske na Pojas Gaze od 7. oktobra premašio je 25.500, a broj povrijeđenih 63.000.

Anadolija