RAT U UKRAJINI

U Belgorodskoj oblasti u Rusiji, koja graniči s Ukrajinom, danas se srušio veliki ruski vojni transportni avion tipa Il-76.

Avion je pao u okrugu Koročanski, javili su ruski mediji, ne navodeći uzrok pada. Na društvenim mrežama pojavila se i snimka pada, koja kako avion naglo gubi visinu, a potom eksplodira.

Svi su poginuli

Rusko Ministastvo odbrane objavilo je da se u avionu nalazilo 65 ukrajinskih ratnih zarobljenika, koji su svi poginuli u padu. Tvrde da su ih ruske snage prebacivale kako bi bili razmijenjeni za ruske zarobljenike.

Rusko ministarstvo obrane potvrdilo je pad transportnog aviona i navelo da se u njemu nalazilo 65 ukrajinskih ratnih zarobljenika koje su prebacivali u Belgorodsku oblast kako bi bili razmijenjeni.

Dodalo je da su na lice mjesta odmah izašli istražitelji kako bi utvrdili razlog pada aviona. U avionu je bilo i šestero članova posade te još tri osobe. Regionalni guverner Vjačeslav Gladkov rekao je da je upoznat s “incidentom”, ali nije iznio dodatne detalje.

Kremlj: To je svježa informacija, vidjet ćemo

O padu aviona s 65 ukrajinskih ratnih zarobljenika oglasio se i Dmitri Peskov, glasnogovornik ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Peskova su, naime, novinari na redovitom brifingu pitali je li Putin informiran o padu aviona Il-76.

“To je sasvim novo, svježa informacija. Vidjet ćemo o čemu se radi, zasad ne mogu još ništa reći”, rekao je Peskov.

Ruski zastupnik: Avion su pogodile tri zapadne rakete

Andrej Kartapolov, član ruske Državne dume i umirovljeni general, rekao je da su vojni transportni zrakoplov koji se danas srušio na jugu Rusije oboren s tri rakete koje je Zapad isporučio Ukrajini, prenosi Reuters.

Kartapolov nije naveo izvor svojih informacija. Rekao je da će istrage otkriti jesu li rakete bile tipa Patriot ili IRIS-T.