HITNA AKCIJA

Američki državni sekretar Antony Blinken pozvao je Izrael da poduzme "hitne" mjere kako bi zaustavio nasilje jevrejskih doseljenika nad Palestincima na Zapadnoj obali.

Blinken, koji je u San Franciscu na samitu Azijsko-pacifičke ekonomske suradnje (APEC), poručio je to u telefonskom razgovoru s Bennyjem Gantzom, opozicionim čelnikom koji je postao član ratnog kabineta izraelskog premijera Benjamina Netanyahua.

"Blinken je naglasio hitnu potrebu za pozitivnim koracima za deeskalaciju napetosti na Zapadnoj obali, uključujući suočavanje s rastućim nivoima nasilja ekstremističkih doseljenika", rekao je glasnogovornik američkog State Departmenta Matthew Miller.

Blinken i Gantz razgovarali su o naporima da se poveća i ubrza tranzit kritične humanitarne pomoći u Pojas Gaze.

Političari su također govorili o tekućim diplomatskim naporima da se oslobode taoci koje je Hamas uzeo kada su 7. oktobra pokrenuli veliki napad na Izrael iz Pojasa Gaze.

Za razliku od Pojasa Gaze, koji je pod kontrolom Hamasa, Zapadna obala većim je dijelom pod izraelskom okupacijom s ograničenom autonomijom palestinskih vlasti. Tamošnji Palestinci kažu da su suočeni s povećanim progonom izraelskih doseljenika od početka rata.

Gantz, penzionisani centristički general, pristao je pridružiti se ratnom kabinetu s Netanyahuom, koji se vratio na vlast u koaliciji s krajnje desnim strankama koje snažno podupiru židovsko naseljavanje na Zapadnoj obali.

Sjedinjene Američke Države podržale su pravo Izraela da odgovori Hamasu, ali su također pozvale na veće napore da se poštede civili.

"Vidjeli smo previše ubijenih palestinskih civila i svo vrijeme pozivamo Izrael da učini sve kako bi civilne žrtve sveo na minimum", rekao je Blinken za NBC News.