POTRESNA SITUACIJA

Niti jedna od operacijskih sala u bolnici Al-Shifa u Gazi ne radi zbog nedostatka struje, rekao je direktor medicinskog centra za TV Al-Araby.

"Operacijske sale su potpuno van funkcije, a sada ranjenici dolaze kod nas i ne možemo im pružiti ništa osim prve pomoći. Ko god treba operaciju umire, a mi ne možemo učiniti ništa za njega", rekao je dr. Muhammad Abu Salmiya.
Direktor bolnice rekao je da osoblje pokušava održati prerano rođene bebe u bolnici na životu nakon što je nestalo kisika i morali su ih premjestiti iz inkubatora novorođenčadi.

"Bio sam s njima prije nekog vremena. Sada su razotkriveni, jer smo ih izvadili iz inkubatora. Umotamo ih u foliju i pored njih stavimo toplu vodu da ih ugrijemo", ispričao je Ebu Selmija.

Teške borbe u blizini najveće bolnice u Gazi ostavile su je u "katastrofalnoj situaciji", s pacijentima i osobljem zarobljenim unutra, ambulantnim vozilima koja ne mogu pokupiti ranjene i sistemima za održavanje života bez struje, izvještavaju zdravstveni dužnosnici i humanitarne agencije.

Svjetska zdravstvena organizacija kaže da Al-Shifa nema struje već tri dana.

"Prošla su tri dana bez struje, bez vode i s vrlo lošim internetom, što je ozbiljno utjecalo na našu sposobnost pružanja osnovne skrbi", napisao je glavni direktor WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus na platformi društvenih medija X.

"Nažalost, bolnica više ne funkcionira kao bolnica", rekao je.

Izraelska vojska rekla je da je u nedjelju stavila 300 litara goriva na ulaz u bolnički kompleks Al-Shifa, ali da je Hamas blokirao bolnicu.

Abu Salmiya, direktor bolnice, rekao je za Al-Araby TV da su ga izraelski dužnosnici doista pozvali da ponudi gorivo, za koje je rekao da će osigurati energiju za rad generatora samo 30 minuta, ali da je osoblje bilo previše uplašeno da ode po njega .

"Naravno, moj bolničarski tim se potpuno bojao izaći vani. Želimo svaku kap goriva, ali rekao sam (IDF-u) da to treba poslati preko Međunarodnog crvenog križa ili preko bilo koje međunarodne institucije", kazao je Abu Salmiya.

Hamas je odbacio optužbe i rekao da je izraelska isporuka goriva propagandni trik.