ŠIRI LAŽNE INFORMACIJE

Užasne fotografije i snimke iz Gaze već više od mjesec dana šire se društvenim mrežama kao dokazi terora i ubistava koji se tamo dešavaju svakodnevno. Međutim, Izrael je odlučio predstaviti to kao propagnadu objavivši lažan video.

Objava glasnogovornika izraelskog premijera Benjamina Netanyahua, Ofira Gendelmana, na društvenim mrežama, u kojoj se tvrdi da Palestinci lažiraju civilne povrede za kamere kako bi zavarali međunarodne medije, grubo je opovrgnuta.

Izraelski diplomata i portparol arapskih medija pokušao je da prenese snimke iza scene iz libanonskog kratkog filma kao dokaz da su Palestinci lažirali povrede tokom izraelskog napada na Gazu koji traje već duže od mjesec dana.

Gendelman je u četvrtak podijelio objavu na društvenom mreži X.com, ranije poznatom kao Twitter, koja je glasila: "Palestinci zavaravaju međunarodne medije i javno mnijenje. Ne nasjedajte na to. Uvjerite se i sami kako lažiraju ranjavanje i evakuaciju 'povrijeđenih' civila, a sve to pred kamerama. 'Pallywood' je ponovo uhapšen", napisao je on.

Lažna objava je još uvijek na mreži, neuređena uprkos napomeni zajednice o X provjeravanju činjenica.

"Video je bekstejdž kratkog filma 'Stvarnost' koji su u Libanu snimili libanonski glumci kako bi podržali stanovništvo Gaze", navodi se u bilješci zajednice na postu koji je pregledan više od 18 miliona puta.

U video snimku koji je objavio Gendelman, mala djevojčica je prekrivena lažnom krvlju što je dio scene u kojoj radnici hitne pomoći pritrčavaju da joj pomognu.

Reditelj filma Mahmoud Ramzi i dijete-glumica u videu, Rami Jardali, oglasili su se na Instagramu kako bi opovrgli pokušaje korištenja snimka za lažne tvrdnje o Palestincima.

Gendelman je u četvrtak uveče pokušao da brani svoj post rekavši da su "palestinski računi objavili ovaj video kao da je originalan. Zato je i objavljeno ovdje".

Kratki film "Stvarnost" je napravljen da oda počast Palestincima čiji su životi ugašeni uzastopnim ratovima.

Ovo nije prvi put da Gendelman postavlja lažne snimke da govori o Palestincima. Tokom vikenda je objavio video koji se "mora pogledati" u kojem se navodno vidi kako psi izraelske vojske jure Hamasove borce u tunelima u Gazi koji je prikupio skoro osam miliona pregleda.

Međutim, snimak je bio lažan te izraelski vojni dopisnik Yoav Zitun rekao je da je snimak video sa vježbe izraelske vojske.

Gendelman je 2021. godine podijelio video u kojem tvrdi da Hamas ispaljuje rakete na Izrael "iz naseljenih područja".

"1/3 od ovih 250+ raketa pala je unutar pojasa Gaze, ubijajući Palestince", rekao je tada Ofir Gendelman.

BBC je otkrio da je video stari snimak iz Sirije, a ne iz Gaze 2018.

U to vrijeme, Twitter, koji još nije bio preimenovan u X, označio je objavu kao "manipulirani mediji" i, nakon kritika, Gendelman je izbrisao objavu.