Zeleno svjetlo za ubijanje

Izraelski političari i vojnici otvoreno govore o pretvaranju Gaze u prah, eliminaciji Palestinaca i zamišljanju izraelskih doseljenika kako žive na zemlji koja se nekad zvala Gaza.

Sada je jasno da Izrael provodi genocid nad palestinskim narodom. Kako je izvijestila Al Jazeera, izraelska država je „olabavila“ pravila vojnog djelovanja, u biti dajući svojim vojnicima zeleno svjetlo da ubiju svakog koga sretnu u Pojasu Gaze u sklopu svojih kopnenih operacija.

Izraelski političari i vojnici otvoreno govore o pretvaranju Gaze u prah, eliminaciji Palestinaca i zamišljanju izraelskih doseljenika kako žive na zemlji koja se nekad zvala Gaza. Palestincima se namjerno uskraćuju osnova sredstva za život, uključujući hranu, vodu, sklonište i medicinsku njegu.

Bombe iz zraka ubijaju i sakate sve Palestince redom. Palestince ohrabruju da napuste svoju zemlju i domove na sjeveru Gaze i idu prema jugu. Jasno je da Izrael želi kolonizirati sjever Gaze i pretvoriti ga u sigurnosnu ili vojnu zonu, trajno protjeravši Palestince koji trenutno tamo žive.

Saučesništvo kroz šutnju

Istraživači genocida oduvijek tvrde da su takvi masovni zločini rijetko proizvod „zlog vođe“ ili „male ekstremističke političke klase“. Užasavajuća stvarnost genocida je da se on dešava uz masovnu podršku, koja dolazi ili u obliku aktivnog učešća (direktnog i indirektnog), ili saučesništva kroz šutnju.

Nisam siguran da smo ikada vidjeli slučaj genocida kojeg podržava ovako veliki broj aktera, otvoreno i aktivno. Većina institucija u Sjevernoj Americi, Zapadnoj Evropi i na drugim mjestima ili direktno učestvuje u ovom genocidu ili šuti, što ih samim time čini saučesnicima.

Da bi se dogodio genocid, potrebna su dva ključna elementa: infrastrukturni i materijalni kapaciteti da se genocid počini i sposobnost da se on prikrije nazivajući ga nečim drugim, a ne onim što jeste. Zapad učestvuje u oba ova ključna elementa.

U pogledu materijalnih kapaciteta, imperija Sjedinjene Američke Države je poslala ne jedan, nego dva nosača aviona u ovu regiju, i jasno je, riječima i djelima, dala do znanja da će, ako se bilo koja država ili grupa pokuša umiješati i pomoći Palestincima u njihovom očajničkom pokušaju da prežive izraelsku genocidnu operaciju, SAD intervenisati punom snagom.

I Velika Britanija je poslala brodove da podrži imperijalnu prijetnju Zapada narodu ove regije. SAD šalje vojnu opremu i oružje Izraelu, odbijajući pozvati na prekid vatre ili deeskalaciju.

Korporacije i ekonomske institucije pružaju finansijsku podršku Izraelu, sve u ime podržavanja izraelskih žrtava, a navodno nude i finansijske podsticaje Egiptu, u pokušaju da ga podstaknu da prihvati palestinske izbjeglice kojima neće biti dozvoljeno ponovo ući u Pojas Gaze. Podrška SAD-a i Zapada, koja je godinama pristizala u Izrael, omogućila je toj državi da razvije infrastrukturne uslove za izvršenje genocida.

Zaštita ‘civilizacije’ od ‘divljaštva’

U pogledu prikrivanja, političke, medijske, socijalne i kulturne institucije na Zapadu su u potpunosti mobilizirane da sakriju i zataškaju ovaj čin genocida, predstavljajući ga kao pravedno nasilje jevrejskoj naroda kao žrtve svuda u svijetu.

Oni koji izražavaju podršku Palestini na Zapadu dobijaju prijetnje otkazima (i zaista dobijaju otkaze), mogućim krivičnim prijavama i zabranama, kao i drugim kaznenim mjerama i kampanjama uznemiravanja.

Mediji kontinuirano i dosljedno šalju nečuvenu poruku da je Hamas jedini odgovoran za gubitak života palestinskih civila u Pojasu Gaze, pokušavajući oprati ruke od genocida. Izraelsku operaciju predstavljaju kao misiju da se „eliminiše Hamas“ nasuprot onome što zaista jeste: genocid nad palestinskim narodom i njihovo brisanje s mape. Nekolicina glasova koji dovode u pitanje ove narative biva marginalizirana, utišana i uklonjena s platformi.

Ukratko, sve institucije establišmenta na Zapadu su mobilizirane, potpuno i koherentno, u ovom trenutku u omogućavanju genocida nad Palestincima, sve pod krinkom zaštite „civilizacije“ od „divljaštva“.

Dok ovo pišem, strahujem šta će uslijediti. Patnja koju Palestinci podnose već je nezamisliva i teško ju je pretočiti u riječi. A ono što slijedi, bit će još gore.

U ovakvim trenucima, sve postaje jasno. Mnogima od nas jasno je već odavno, ali sada nema sumnje. Zapad je i dalje snažno posvećen imperijalnom projektu koji je pokrenuo protiv svijeta krajem 15. stoljeća. Da, promijenio je i preobrazio metode, taktike, strategije i svoj aparat moći i sile. Igrači su se promijenili, neke su stvari postale više, a neke manje kompleksne. I tako dalje, i tako dalje.

Sve ove akademske debate su važne, ali ne sada. U ovom trenutku je važno jasno i glasno reći – imperijalni Zapad je riješen da svim sredstvima održi svoju prevlast i ubijat će sve redom kako bi postigao jedini cilj koji je ikada imao, jedinu vrijednost za koju se oduvijek zalaže: moć i bogatstvo.

Poticaj za stvaranje boljeg svijeta

Isti imperijalni projekt koji je okrutno postupao prema milionima tamnoputih Afrikanaca, počinio genocid nad milionima starosjedilačkih naroda širom Amerike, u Australiji, na Novom Zelandu i drugdje, kolonizirao Aziju i Afriku kroz nezamislivu brutalnost i silu, uništio brojna društva puna kompleksnosti i ljepote, masakrirao civile u svojim imperijalnim ratovima na mjestima kao što su Vijetnam i Irak, bacio atomske bombe na japanske civile, stvorio neokolonijalnu ekonomsku infrastrukturu koja kontinuirano pljačka većinu svjetske populacije… Mogao bih ovako do u nedogled, ali ovaj projekat traje i nigdje u ovom trenutku nije vidljiviji nego u Palestini.

Svijet nikada neće zaboraviti nijednu od ovih brutalnosti i nepravdi. Uvijek ćemo se sjećati naših poginulih i ranjenih; naša patnja će nam biti vodilja u postupcima i dati nam podsticaj da stvaramo bolji svijet.

Svijet uviđa da ne živimo u internacionalnim sistemu nacionalnih država, nego u imperijalnom svjetskom poretku u kojem dominira Zapad; uviđa da bjelačka nadmoć ne samo da je živa i zdrava, nego je i izraz materijalnih uslova našeg svijeta; jezgrovito rečeno, svijet gleda kako se euroamerička imperija pozicionira, snažno i nasilno kroz sva dostupna sredstva, kao gospodar svijeta.

Hrabri projekat dekolonizacije

Svijet bi trebao uvidjeti da je jedini način da se započne ozbiljan izlazak iz ovog doba kolonijalne modernosti tako što će se istisnuti zapadnoevropske i sjevernoameričke države – ne ljude, nego države – iz našeg političkog i ekonomskog života svuda u svijetu.

Ljudi širom svijeta moraju početi povlačiti svoje učešće iz ovog sistema koji prvenstveno radi za dobrobit euroameričkih sila, kao i političkih i ekonomskih elita širom svijeta. Nemojte to učiniti samo za Palestinu, uradite to i zbog sebe. Učinite to zbog svog dostojanstva, slobode i čovječnosti.

Stanovnici Evrope i Sjeverne Amerike mogu i trebaju nam se pridružiti u stvaranju boljeg svijeta. Ali ne mogu to uraditi ako ne budu aktivno učestvovali u razgradnji imperijalnog svjetskog poretka koji prvenstveno koristi njihovim političkim i ekonomskim elitama.

I vi također, možete i trebate pridružiti se ovom hrabrom projektu dekolonizacije, jer je to jedini način da se izbjegne ono čemu nas historija uči kao neizbježnoj sudbini svih gospodara, a to je da ih vremenom zamijene novi gospodari.