TEHERAN

Iranski vrhovni vođa ajatolah Ali Khamenei rekao je da Izrael postaje "bespomoćan i zbunjen" dok nastavlja svoj vojni upad u Gazu.

U objavi na X (bivšem Twitteru) Khamenei je također ustvrdio da je izraelska vlada lagala svom narodu kada je izrazila zabrinutost zbog talaca koje drži Hamas u Gazi dok je granatirala područja gdje su mogli biti i taoci.

"Bez američke podrške Izrael će biti ušutkan za nekoliko dana", rekao je Khamenei.

Njegove izjave dolaze nekoliko dana nakon što je iranski predsjednik Ebrahim Raisi rekao da je Izrael prešao crvene linije u Gazi, što bi moglo natjerati svakoga na akciju, u jeku upozorenja američkog savjetnika za nacionalnu sigurnost o "povećanom riziku" od širenja sukoba u regionu.

CNN je u četvrtak izvijestio da američka obavještajna služba vjeruje, za sada, da Iran i njegovi partneri "kalibriraju" svoj odgovor na izraelsku vojnu intervenciju u Gazi kako bi izbjegli direktan sukob s Izraelom ili SAD-om.

Ali SAD je također jako svjestan da Iran ne održava savršenu kontrolu nad svojim "kišobranom saveznika", posebno nad libanonskim Hezbollahom, najvećom i najsposobnijom od raznih skupina. Hezbollah je saveznik Hamasa, grupe koja je napala Izrael 7. oktobra, i dugo se pozicionirala kao borba protiv Izraela.

Američki dužnosnici duboko su zabrinuti da bi unutrašnja politika organizacije mogla izazvati Hezbollah da eskalira tinjajuće napetosti.

SAD također nema uvijek savršen uvid u komunikaciju između Irana i njegovih raznih saveznika, prema izvorima koji su upoznati s američkim obavještajnim službama u regiji.

Khamenei je u srijedu pozvao zemlje s muslimanskom većinom da prekinu ekonomsku saradnju s Izraelom, uključujući izvoz nafte i hrane u tu zemlju.

Hassan Nasrallah, vođa Hezbollaha, trebao bi se obratiti svojim sljedbenicima danas, što će biti njegov prvi javni komentar otkako je izbio rat Izraela i Hamasa.

Govor će vjerojatno naznačiti sljedeće poteze grupe, budući da su njeni borci i izraelska vojska angažirani u intenzivnim napadima na libanonsko-izraelsku granicu.

To je povećalo strahove da bi to područje moglo postati još jedna fronta u sukobu.