Save the Children

U Gazi je u posljednje tri sedmice ubijeno više djece od ukupnog broja ubijene djece u sukobima širom svijeta svake godine od 2019, objavila je nevladina organizacija Save the Children.

Od 7. oktobra u Gazi je ubijeno više djece nego u sukobima širom svijeta u svakoj od posljednje četiri godine.

Brojke koje je nevladina organizacija objavila u nedjelju, pozivajući se na palestinske zdravstvene vlasti, pokazuju da je najmanje 3.324 djece ubijeno u Gazi od 7. oktobra, dok ih je 36 ubijeno na Zapadnoj obali.

Prema izvještajima generalnog sekretara UN-a o djeci i oružanim sukobima, ukupno 2.985 djece ubijeno je u 24 zemlje 2022. godine, 2.515 – 2021. i 2.674 – 2020. u 22 zemlje, saopćio je Save the Children.

“Smrt jednog djeteta je previše, ali ovo su teški prekršaji epskih razmjera”, rekao je Jason Lee, direktor organizacije Save the Children za okupirano palestinsko područje.

“Primirje je jedini način da se osigura njihova sigurnost. Međunarodna zajednica mora staviti ljude ispred politike – svaki dan proveden u raspravama dovodi do smrti i ranjavanja djece. Djeca moraju biti zaštićena u svakom trenutku, posebno kada traže sigurnost u školama i bolnicama.”

Izjava dolazi u trenutku kada Izrael napreduje s proširenim kopnenim operacijama unutar Gaze dok se snažno zračno bombardovanje nastavlja. U petak je cijeli Pojas Gaze doživio gotovo potpuni prekid komunikacija u onome što novi izvještaji opisuju kao noć čistog terora i jedne od najžešćih borbi od početka rata.

Dodatnih 1.000 djece je prijavljeno kao nestalo u Gazi i možda su pod ruševinama. Djeca čine više od 40 posto od više od 8.000 ljudi za koje je potvrđeno da su ubijeni u Gazi. Od početka rata u Gazi je ranjeno više od 6.000 djece.

Sveukupno, najmanje 1.400 Izraelaca i stranih državljana također je ubijeno u Izraelu,  u iznenadnom napadu Hamasa 7. oktobra.

Izrael je uveo potpunu opsadu Pojasa Gaze, pooštravajući blokadu koja se provodi od 2007, prekidajući svo snabdijevanje hranom, strujom, gorivom i vodom i dopuštajući samo male količine pomoći preko prelaza Rafah s Egiptom od 21. oktobra.

Nedostatak električne energije kao i nestašica goriva za napajanje generatora prisilili su bolnice da smanje svoje operacije, a ministarstvo zdravstva proglasilo je da je zdravstveni sistem Gaze u stanju “potpunog kolapsa”, dodatno ugrožavajući živote djece, uključujući bebe kojima je potrebna intenzivna neonatalna njega.

Bolnice pod prijetnjom

U nedjelju je izraelska vojska pojačala napade u blizini bolnice al-Quds u gradu Gazi, nakon što je naredila njenu “hitnu” evakuaciju.

Palestinsko društvo Crvenog polumjeseca (PRCS) u nedjelju je saopćilo da je primilo “ozbiljne prijetnje” od izraelskih snaga da “odmah evakuiraju” bolnicu al-Quds u području Tal al-Hawa u gradu Gazi. Napadi u blizini bolnice nastavljeni su tokom dana.

Al Jazeera je razgovarala s direktorom bolnice, koji kaže da nema razloga da Izrael gađa objekat ili područja u blizini.

“U bolnici nema policije, vojske, ničega. Ovdje su samo hiljade Palestinaca, od kojih su mnogi izgubili svoje domove. Hiljade drugih traže utočište u školama UNRWA-e”, rekao je.

“Izrael gađa svaku zgradu oko bolnice al-Quds. Zašto je to tako? Niko ne zna.”

PRCS je objavio da bolnica trenutno pruža pomoć stotinama povrijeđenih pacijenata. U zgradi bolnice utočište je potražilo i oko 12.000 prognanih civila, među kojima većinu čine djeca i žene.

“Ponavljamo, nemoguće je evakuirati bolnice pune pacijenata bez ugrožavanja njihovih života”, rekao je na platformi X Tedros Adhanom Ghebreyesus, direktor Svjetske zdravstvene organizacije (WHO).

Palestinci su okrivili Izrael za eksploziju u bolnici al-Ahli u kojoj je 17. oktobra poginulo gotovo 500 ljudi. Izrael je odbacio odgovornost.