Iran je zaprijetio Izraelu da će "bez oklijevanja" lansirati projektil na Haifu. Upozorenje je stiglo usred tekućeg rata između Izraela i Hamasa.

"Ako bude potrebno i izdana naredba, Iran će napasti sjeverni grad Izraela bez oklijevanja", rekao je Ali Fadavi, zamjenik komandanta Iranske islamske revolucionarne garde (IIRG).

Izjavu je Fadavi dao na Univertitetu u Teheranu gdje je govorio iranskim studentima. Odgovarajući na pitanje o izravnoj akciji Irana prema Izraelu, rekao je da je gađanje Haife opcija.

"Neki od vas mladih ljudi smatraju da je praktična akcija direktna raketa na Haifu, naravno, ako bude potrebno, to će biti učinjeno, i to će biti učinjeno bez oklijevanje", kazao je Fadavi.

Nadalje je tvrdio da su Izraelske odbrambene snage lagale o stopi uspješnosti Iron Domea i tvrdio da je ona samo 30 posto.

"Amerika je stvorila Izrael za svoju sigurnost, a ako se osjeća nesigurno, lako će ga žrtvovati", istakao je Fadavi.

Pred početak rata, zamjenik šefa IIRG-a zaprijetio je Izraelu "udarnim valom fronte otpora" ako njegovi "zvjerstva" ne prestanu u Gazi.

Mnogi smatraju da je upravo Iran zaslužan za odlaganje izralesk kompnene ofanzive u Gazi, odnosno da u Izraelu nisu sigurni kao će Iran reagovati ukoliko se krene u sveopći napad.