PRVI NA LISTI ZA ODSTREL

Na zvaničnim društvenim mrežama izraelske vojske (IDF) objavljen je videosnimak u kojem se prikazuje prvi čovjek Hamasa Yahya Sinwar, osoba koja se nalazi na izraelskoj "listi za odstrel".

U kratkom videosnimku, IDF je prikazao segmente Sinwarovih govora u kojima se spominje borba Hamasa protiv Izraela.

"Ubica kojeg traže izraelske sigurnosne službe. Yahya Sinwar je lider Hamasa u Gazi. Sinwar je protiv diplomatskih veza sa Izraelom. Za njega, genocid je jedina solucija. Hamasova ideologija reflektuje namjere ISIL-a i Al Kaide. Sinwar je aktivno radio na brojim napadima na teritoriji Izraela", naveli su iz IDF-a.

O Sinwaru se prije nekoliko dana oglasio i glasnogovornik izraelske vojske te je poručio kako IDF ima poseban zadatak koji se tiče ubijanja Sinwara.

"Kao de facto vladar Gaze, Sinwar je najviši zvaničnik Hamasa u Gazi. On je najmoćniji vođa nakon Ismaila Haniyeha, a dužnost je preuzeo 2017. godine", piše Business Insider.

Tokom 2015. godine, američki State Department proglasio je Sinwara teroristom.

Izraelski zvaničnici, kako opozicionari tako i oni na vlasti, opisali su Sinwara kao "novo lice zla".

"Taj čovjek nam je na vidiku. On je mrtav čovjek koji hoda, a mi ćemo doći do tog čovjeka. On je svoju karijeru izgradio na ubijanju Palestinaca kada je shvatio da su kolaboracionisti. Tako je postao poznat kao kasapin Khan Younisa", rekao je za New York Times potpukovnik izraelske vojske Richard Hecht.