ZA DVODRŽAVNO RJEŠENJE

Američki predsjednik Joe Biden gostovao je u američkoj emisiji "60 minuta" u kojoj je govorio o trenutnim dešavanjima u Pojasu Gaze i Izraelu.

Biden je poručio kako smatra da Hamas treba biti u potpunosti uništen, ali i da moraju postojati palestinske vlasti i da mora postojati put do palestinske države.

Dodao je i da ne smatra da će biti potrebno da se SAD uključuje u novi rat na Bliskom istoku i pored slanja dva nosača aviona, ali da će se pobrinuti da Izrael ima sve što mu je potrebno.

Odgovarajući na pitanje o žrtvama i da li je vrijeme za postizanje primirja, Biden je kazao da se izraelske i palestinske žrtve fundamentalno razlikuju.

"Vidite, postoji fundamentalna razlika. Izrael napada grupu ljudi koji su se upustili u barbarstvo koje je jednako posljedično poput holokausta. I stoga mislim da Izrael mora odgovoriti. Moraju krenuti na Hamas. Hamas je hrpa kukavica. Skrivaju se iza civila. Stavili su svoje svoje štabove tamo gdje su civili i zgrade i slično. Ali u onoj mjeri u kojoj se mogu odvojiti i izbjeći, slažem se, Izraelci će učiniti sve što je u njihovoj moći da izbjegnu ubijanje nedužnih civila", kazao je Biden.

Rekao je da je uvjeren da će Izrael voditi rat po pravilima ratovanja i da će postojati mogućnost da nevini Palestinci dođu do doktora, vode i hrane.

Poručio je i da smatra da bi okupacija Gaze bila greška.

"Mislim da bi to bila velika greška. Gledajte, ono što se dogodilo u Gazi, po mom mišljenju, je Hamas, a ekstremni elementi Hamasa ne predstavljaju sav palestinski narod. I mislim da... Bila bi pogreška da Izrael ponovo okupira Gazu. Mi ulazimo i uklanjamo ekstremiste, Hezbollah je gore na sjeveru, a Hamas dole na jugu. Neophodan je uvjet", kazao je Biden.

Poručio je da želi da postoje palestinske vlasti i da su rješenje dvije države od kojih je jedna nezavisna država Palestinaca sa pet miliona stanovnika u Pojasu Gaze i na obali rijeke Jordan.

Rekao je i da ne postoje dokazi da Iran stoji iza napada koje je proveo Hamas i poručio da se ne trebaju miješati u sukob.