KRAJ PRIJATELJSTVA

Bivši američki predsjednik Donald Trump obrušio se na Benjamina Netanyahua, rekavši da je izraelski premijer uhvaćen nespreman napadom Hamasa i pohvalivši libansku militantnu grupu Hezbolah kao "veoma pametnu".

Ove primjedbe odražavaju narušen odnos između ovih lidera i uočljive su u vrijeme kada su Trumpovi republikanski predsjednički rivali jednolično nastojali da se pozicioniraju kao nepokolebljive pristalice Netanyahua tokom izraelskog rata s Hamasom.

"Netanyahu je jako povrijeđen zbog onoga što se dogodilo ovdje. Nije bio spreman. On nije bio spreman, a ni Izrael nije bio spreman", rekao je Trump za Fox News.

Poručio je da se Izrael bori protiv potencijalno velike sile.

"Kada ponekad vidim inteligenciju, pričate o inteligenciji ili pričate o nekim stvarima koje su pošle po zlu tokom prošle sedmice, oni to moraju ispraviti jer se bore protiv potencijalno velike sile", rekao je Trump u srijedu.

Što se tiče Hezbolaha, kojeg su SAD i njihovi saveznici upozorili da ne eskalira sadašnji sukob, Trump je rekao da su oni zlobni i pametni.

"I, momče, jesu li oni zlobni, jer niko nikada nije video prizor kakav smo mi vidjeli", rekao je.

Kritika je snažan preokret u odnosu na čvrsto prijateljstvo koje je Trump dijelio s Netanyahuom dok je bio na vlasti, grleći izraelskog lidera na svakom koraku. Ali to je vođeno animozitetom koji Trump drži prema Netanyahuu otkako je premijer javno priznao da je Joe Biden pobijedio na izborima 2020. godine. U mjesecima koji su uslijedili, Trump je optužio Netanyahua za nelojalnost.

Iako je Trump kasnije čestitao Netanyahuu nakon što se vratio na vlast krajem prošle godine, njegovo neprijateljstvo prema njemu gotovo je nestalo, rekli su za CNN izvori blisli Trumpu, a Trump tvrdi da Netanyahu nije trebao komentirati Bidenovu pobjedu. Na predizbornom događaju u srijedu navečer, Trump je ponovo iznio svoje lažne tvrdnje o izbornoj prijevari i sugerirao da se Hamasov napad ne bi dogodio da je on predsjednik.

"Da izbori nisu bili namješteni, niko ne bi ni razmišljao o odlasku u Izrael", rekao je bivši predsjednik.