RAT NA BLISKOM ISTOKU

Reuters izvještava da je izraelski ministar odbrane Yoavv Gallant, govoreći sinoć vojnicima u blizini granice s Gazom, rekao: “Hamas je želio promjenu i dobit će je. Ono što je bilo u Gazi više neće biti. U ofanzivu smo krenuli iz zraka, kasnije ćemo i sa zemlje.”

Izjava je još jedan jasan znak da je kopnena ofanziva na Gazu neizbježna.

Podsjetimo, Izraelcima je ministarstvo unutrašnjih poslova poručilo da pripreme sigurno mjesto za sklonište i dovoljno hrane, vode i drugih zaliha za 72 sata.

Nastavljeni napadi Izraela

Izraelske odbrambene snage nastavile su s protunapadima na Gazu tokom noći.

IDF je na Telegramu objavio: “Treći put u 24 sata, IDF nastavlja s izvođenjem opsežnih napada u Pojasu Gaze. Nedavno su deseci borbenih zrakoplova pogodili preko 200 ciljeva u Al-Furqanu.”

“Al-Furqan, četvrt u sjevernom Pojasu Gaze, koristi se kao terorističko središte terorističke organizacije Hamas, gdje je usmjeren veliki broj terorističkih napada protiv Izraela. IDF će nastaviti djelovati protiv Hamasove terorističke infrastrukture koja usmjerava teror protiv Izraela”, navodi se u saopćenju.

“Više od 1.200 mrtvih Izraelaca”

Glasnogovornik Izraelskih odbrambenih snaga potpukovnik Conricus upravo je dao najnovije informacije u kojima potvrđuje broj poginulih od 1.200 Izraelaca.

Oni su “pretežno civili”, rekao je. Više od 2.700 je ranjeno.

Skok u broju poginulih “nije zato što su borbe u toku,” već prije zato što “sada, kako vrijeme prolazi, otkrivamo tijela mrtvih Izraelaca u raznim zajednicama u koje se Hamas infiltrirao i gdje su masakrirali ljude”, rekao je Conricus.

“Izraelsko bombardovanje Gaze je genocid”

Palestinski izaslanik u Ujedinjenim narodima nazvao je jučer genocidom izraelsko bombardovanje Gaze i nametanje potpune opsade palestinske enklave pod kontrolom Hamasa.

Militanti Hamasa izveli su u subotu svoj najsmrtonosniji napad u historiji Izraela, kada su naoružani napadači divljali po izraelskim gradovima, ubivši više od 1000 ljudi i odvodeći desetke talaca u Gazu.

Izrael je uzvratio zračnim udarima na Gazu koji su sravnili cijele četvrti dok se priprema za moguću kopnenu ofanzivu.

Izraelski ministar odbrane Yoav Gallant izazvao je međunarodnu osudu najavivši u ponedjeljak potpunu blokadu kako bi se spriječio dovoz hrane i goriva u Gazu, dom za 2.3 miliona ljudi. Gallant je rekao da se Izrael bori protiv “zvjerskih ljudi”.

“Takva očigledna dehumanizacija i pokušaji da se narod bombardira, da se koristi izgladnjivanje kao metoda ratovanja i da se iskorijeni njihova nacionalna egzistencija – nisu ništa manje nego genocidni”, napisao je palestinski izaslanik u UN-u Riyad Mansour u pismu Vijeću sigurnosti UN-a, objavio je Reuters.

“Ova djela predstavljaju ratne zločine”, napisao je.