O MOGUĆIM POSLJEDICAMA

Subotnji napad palestinske militarističke grupe Hamas na jug Izraela koji je uzrokovao brojne vojne i civilne žrtve otvorio je niz pitanja regionalne sigurnosti Bliskog Istoka i mogućeg utjecaja Irana na posljednja dešavanja.

Državni sekretar Sjedinjenih Američkih Država Antony Blinken u izjavi koja je uslijedila nakon Hamasovog vojnog upada na jug Izraela kazao je da iranski režim nije bio upleten u posljednje događaje. Istovremenom, Teheran je direktno odbacio takve špekulacije.

"Optužbe povezane s iranskom ulogom temelje se na političkim razlozima. Razgovor o iranskoj ulozi ima za cilj odvratiti javno mnijenje (od činjenica) i opravdati potencijalne buduće akcije (Izraela)", izjavio je glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova Irana Nasser Kanani.

Vojni komentator Dean Džebić u razgovoru za Klix.ba kazao je da je iransko negiranje učestvovanja u operaciji Hamasa logičan odgovor, odnosno plauzibilna porecivost.

"Odgovornost Irana ogleda se u opremanju Hamasa postrojenjima za proizvodnju kamikaza dronova i bespilotnih letjelica ograničenih mogućnosti. Konačno vidjeli smo čitav niz konvencionalnih oružja čiji je proizvođač Iran, a koja su korištena u napadu Hamasa", rekao je Džebić.

Osim toga, naglašava Džebić, Iran direktno upravlja političkim i vojnim krilom Hezbolaha koji predstavlja prijetnju za izraelske interese.

"Iran na Bliskom istoku ima tri strateška cilja: opstanak Hezbolaha, preživljavanje Assadovog režima u Siriji kao i konsolidacija Huta u Jemenu. U tom pogledu izraelski interesi se značajno sukobljavaju sa iranskim naročito u Siriji gdje postoji otvoreno neprijateljstvo Hezbolaha i Izraela. To neprijateljstvo se ogleda u razmjeni vatre u pograničnim dijelovima, ali i masovnim zračnim udarima u kojima IAF ulazi u Siriju i bez ikakvog odobrenja bilo koga osim Rusije djeluje po ciljevima Hezbolaha", kazao je Džebić.

Na pitanje da li bi posljednji događaji mogli dovesti do izbijanja rata između Izraela i Irana, Džebić je kazao da je to teško zamislivo, ali ne i nemoguće.

"Direktan rat Irana i Izraela je teško zamisliv ali, ne i nemoguć, konačno geografska udaljenost dvije zemlje ključni je parametar, ali zbog toga se sukobljavanje između tih zemalja vodi proxy odnosno asimetričnim metodama. Izrael će nastaviti sa suzbijanjem Irana specijalnim operacijama s ciljem prolongiranja nuklearne proliferacije Irana", smatra Džebić.

Primjetno je, ističe naš sagovornik, da je Hezbolah jučer djelovao po isturenim radarskim čvorištima izraelske vojske (IDF) praktično koristeći konfuziju i opšte stanje u koje se našao Izrael.

"To je značajno iz razloga što Izrael svoj protivbalistički štit pored presretačkog arsenala endo i egzoatmosferskih raketa Arrow, sistema David Sling koristi i široku mrežu elevirajućih senzora i radara za ranu detekciju lansiranja balističkih i krstarećih raketa. Uništavanjem tih sistema za rano upozoravanje direktno se pogoduje potencijalnom prvom udaru Irana ali i Hezbollaha koji zbog konfiguracije vrlo uspješno može jako udariti širokim spektrom balističkih i krstarećih raketa", navodi Džebić.

Smatra da Izrael nesumljivo namjerava postati regionalnom silom. Iako svoj nuklearni arsenal krije u jednoj od afričkih zemalja i dalje nema taj status regionalne sile zbog nemogućnosti projekcije moći izvan regije.

"U konačnici to implicira da ima dekomponovane nuklearne snage kao primjerice Indija", kazao je Džebić.

U ovom trenutku, tvrdi Džebić, Izrael svoj mir na Bliskom istoku pokušava tražiti u pomirenju sa sunitskom većinom zemlja pri čemu nastoji nastaviti tendenciju Sporazuma iz Camp Davida.

"U toj i takvoj arhitekturi složenog sigurnosnog kompleksa sa fluidnim i nestabilnim savezništvima, snaga Izraela direktno zavisi od sunitsko-šijitskog detanta. I to je zapravo misija i snaga Irana da kao regionalni akter (ne sila) pokuša urušiti svaki vid pomirenja sa egzistencijom Izraela", zaključio je Džebić.