RIZIČNO BALANSIRANJE

Pored sukoba Hamasa i izraelske vojske koji je eskalirao upadom palestinske militantne organizacije na jug Izraela, svjetska javnost strahuje kako bi sukob mogao uključiti i još jednu organizaciju - libanski Hezbollah.

Nakon što su pripadnici izraelske vojske pokrenuli operaciju "Željezni mač", a Netanyahu izjavio kako je država u ratu, Hezbollah je sa područja Libana ispalio nekoliko minobacačkih granata na Izrael.

Poruka je to, kako ističu, svim muslimanskim državama da se uključe u sukob protiv Izraela te da pomognu palestinskim organizacijama u borbama koje će se vjerovatno voditi i u narednim mjesecima.

Međutim, iako je potpuno jasno kako Hezbollah neće sjediti skrštenih ruku u sukobu Hamasa i Izraela te da će pokušati iskoristiti priliku da nanese štetu Izraelu, pitanje je koliko je i jednima i drugima u interesu započeti otvoreni sukob.

"Okršaj je još uvijek u okviru fino kalibriranih međusobnih napada osmišljenih da prenesu poruku, ali izbjegnu eskalaciju. Godinama su Hezbollah i Izrael bili na ivici novog rata koji bi zapravo radije izbjegli. Libanska organizacija ima arsenal od 140.000 projektila, a stručnjaci procjenjuju kako su među njima i neke od raketa koje Izrael ne bi mogao izbjeći", piše FAZ.

S druge strane, Izrael također posjeduje moć koja bi bila u stanju sprovesti prijetnje u djelo, a koje se tiču vraćanja Libana u "kameno doba".

"Nemojte pogriješiti. Ne želimo rat, ali spremni smo zaštititi naše civile, naše vojnike i naš suverenitet", rekao je ministar odbrane Izraela Yoav Gallant u izjavi, dok su njegove primjedbe bile namijenjene Hezbolahu.

Ukoliko bi došlo do sukoba, Hezbollahu prijete i interni problemi u slučaju rata.

"Nekoliko libanskih političara pozvalo je Hezbollah da ne uvlači zemlju u rat, a neki od unutrašnjih rivala mogli bi iskoristiti situaciju da naštete Hezbollahu", navodi se.

Ipak, posljednja dešavanja na libansko-izraelskoj granici sada značajno narušavaju dosadašnje balansiranje.

"Iako se činilo da još uvijek vrijede stara pravila rizične igre međusobnog odvraćanja, psihologija sukobljenih strana se promijenila na način koji čini pogrešne procjene vjerovatnijim. Izraelski sigurnosni i vojni aparat ponižen je napadima Hamasa i vjerovatno će oštro uzvratiti", naglašava se u analizi.

Istovremeno, Hezbollah u ovoj situaciji sebe vidi kao organizaciju koja je dodatno osnažena.

"Pritisak da se učini nešto više vjerovatno će se povećati. S jedne strane i zbog entuzijazma koji je teror Hamasa izazvao među svojim pristalicama. Taj pritisak će se još više povećati kako broj palestinskih žrtava bude rastao i ukoliko se u svemu tome Hamas stjera u ćošak", zaključuje se.