IZRAEL SPREMAN ZA RAT

Deseci raketa ispaljeni su iz Pojasa Gaze prema Izraelu u subotu ujutro, poginula je jedna osoba, a najmanje tri su povrijeđene. Određeni broj militanata iz Gaze ušao je na izraelski teritorij, saopćile su izraelske odbrambene snage u subotu.

IDF je upozorio Izraelce koji žive u blizini Gaze da ostanu u svojim domovima.

Jedna osoba je poginula, a najmanje tri su povrijeđene kada je baraž raketa ispaljen iz Gaze prema Izraelu u subotu ujutro, saopćila je izraelska spasilačka služba Magen David Adom (MDA). Poginula žena je imala oko 70 godina i živjela je u Kfar Avivu.

Rakete, kojima je svjedočio producent CNN-a u Gazi, aktivirale su sirene sve do područja Tel Aviva, istočno do Beer Sheve i mnogih drugih mjesta između. Na području Ashkelona viđeni su automobili u plamenu.

Dvije osobe na području Ashkelona lakše su povrijeđene, saopćila je spasilačka služba, dok je četvrta osoba, muškarac u svojim 20-ima u Yavneu, srednje teško ranjen od gelera.

Muhammad al-Deif, glavni komandant brigada Al-Qassam, oružanog krila Hamasa, uskoro će dati izjavu, rekao je u subotu palestinski militantni pokret koji upravlja Gazom. Nije navedeno kada ili u kakvom će obliku biti izjava. IDF je također potvrdio da su se palestinske snage infiltrirale u naselja na jugu.

"IDF proglašava stanje pripravnosti za rat. Došlo je do raširene raketne vatre na izraelski teritorij iz Gaze, a teroristi su se infiltrirali u izraelski teritorij kroz različite ulazne tačke. Stanovnici na jugu i u centru zemlje moraju biti u neposrednoj blizini zaštićenih područja, a oni na periferiji Gaze trebaju ostati unutar sigurnog prostora", saopćio je IDF.

Ministar odbrane Izraela Yoav Gallant je na putu za Gederot. Premijer Benjamin Netanyahu rekao je da saziva najviše sigurnosne dužnosnike.

"Hamas napravio ozbiljnu pogrešku i snosit će posljedice. Svi građani Izraela stoje iza IDF-a i sigurnosnih snaga, a vlada ima punu potporu da naplati visoku cijenu za svaku određenu i odgovornu akciju. Ostat ćemo oprezni, ujedinjeni i neprijatelju zadati težak i bolan udarac", kazao je Benny Gantz lider Stranke nacionalnog jedinstva.