Zbog ratnih zasluga

Ruski predsjednik Vladimir Putin pomilovao je osuđenog ubicu Dmitryja Zelenskog (41) zbog njegovog doprinosa ruskoj invaziji na Ukrajinu, piše Metro.

Zelenski je osuđen na 11 godina zatvora jer je na posebno okrutan način ubio svoju ljubavnicu, 27-godišnju Tatianu Melekhinu.

On ju je zadavio, samljeo u mašini za meso, a zatim njene ostatke bacio u WC.

Policija je kasnije rekla da je slučaj zgrozio i najiskusnije detektive.

- On je nije samo raskomadao. On je njene kosti odvojio od mišića i napravio mljeveno meso - rekao je izvor za Metro.

- Zatim je to mljeveno meso bacio u WC i povukao vodu. Kosti je bacio u rijeku. Tako je htio prikriti ubistvo koje je počinio - dodao je izvor.

Kada je njegova supruga doznala da je Melekhina mrtva, rekla je: "Ne znam šta da vam kažem… Nisam znala da može biti tako okrutan".

Dmitryjeva majka Galina potvrdila je Metrou da je njen sin pomilovan i pušten iz zatvora.

- Moj je sin u rat otišao iz mnogo razloga. Želio se iskupiti za ono što je napravio - rekla je Galina Zelenska.

Zelensky je jedan od više hiljada zatvorenika koje je poginuli šef plaćeničke vojske Wagner Jevgenij Prigožin izvukao iz zatvora i poslao na ratišta širom Ukrajine.

Prigožin je u julu rekao da će se 32 hiljade regrutovanih zatvorenika u Rusiju vratiti bez kriminalnih dosjea.

Metro piše da su bivši zatvorenici koji su se u Ukrajini borili kao članovi Wagner grupe po povratku u Rusiju počinili gnusne zločine poput silovanja i ubistava.

Oksana Melekhina, sestra ubijene Tatiane, zgrozila se kada je saznala da će Zelenski biti pomilovan i pušten na slobodu.

- Sud je našoj porodici rekao da će nam biti javljeno gdje se on nalazi i gdje se kreće. Međutim, ništa nam nije rečeno. Moj se otac obratio sudu, ali nije dobio nikakav odgovor - rekla je Oksana Melekhina.

Metro.co.uk