353 zahtjeva na čekanju

Vršilac dužnosti predsjednika Kosova Vjosa Osmani za vrijeme mandata nije pomilovala nijednog zatvorenika, a iz predsjedništva najavljuju da će biti formirana posebna komisija, koja će razmotriti prispele zahtjeve osuđenika iz kosovskih zatvora, prenosi Gazeta Express.

„Vršilac dužnosti predsjednika Vjosa Osmani nije donela nijednu odluku o pomilovanju zatvorenika. Relevantna komisija biće sazvana u bliskoj budućnosti i razmotiće zahtjeve za pomilovanje“, navodi se u odgovoru savjetnika za medije vršioca dužnosti predsednika Bekima Kupine.

Tokom 2021. godine  u kabinet Osmanijeve stiglo je svega 9  zahtjeva za pomilovanje, ali je nasleđeno čak 344 zahtjeva, koji su upućeni predsjedniku tokom 2020. godine. Šef Savjeta za zaštitu ljudskih prava i sloboda Bexhet Shala upozorava da bi u ovakvoj situaciji 200 do 300 zatvorenika odjednom moglo biti pušteno zbog dobrog vladanja.

Predsjednica Atifete Jahjaga za vrijeme mandata nije pomilovala niti jednog osuđenika, a apsolutni rekorder je Jakup Krasniqi, koji je za vrijeme dok je bio nadležan 2011. godine pomilovao 103 zatvorenika.

Izvor: Kosovo Online/Gazeta express