Ovo još niste vidjeli

Kruži snimka koja prikazuje ruskog predsjednika Vladimira Putina (70) tokom posjete Finskoj ranih 90-ih.

Finska televizijska kuća YLE dobila je dosad neviđeni amaterski film od anonimnog izvora. Snimka je nastala nedugo nakon što je Vladimir Putin, koji je tada imao oko 40 godina, postao savjetnik Anatolija Sobčaka, gradonačelnika Sankt-Peterburga.

Putin i Sobčak na snimci igraju stolni tenis protiv tjelohranitelja gradonačelnika. Putin se smiješio i češkao po vratu. Društvo je kasnije otišlo u ribolov. Putin je okrenut leđima kameri, iako je očigledno svjestan da ga se snima.

Na povratku, Putinova tadašnja supruga Ljudmila vadi ulovljenu ribu. Na snimci su i njihove kćerke Marija i Katerina. Putin zatim igra i pikado. Film je snimljen u ugostiteljskoj vili u vlasništvu finske kompanije Thomesto, koja je uvozila drvnu građu iz Rusije.

Vila se nalazila na otoku Torso, oko 95 kilometara zapadno od Helsinkija, na južnoj obali Finske. Inače, aktuelni ruski predsjednik se vratio u Lenjingrad, sada Sankt-Peterburg 1990. godine, nakon što je pet godina proveo kao obavještajni oficir KGB-a u istočnonjemačkom gradu Dresdenu, piše The Guardian.

Pridružio se Sobčakovom timu i postao šef odbora za vanjske odnose, odgovoran za trgovinske poslove i strana ulaganja. Iz tog razdoblja datiraju i prve optužbe protiv Putina za korupciju.

Putin tvrdi da je dao ostavku u KGB-u u augustu 1991. kao znak protesta zbog neuspješnog državnog udara protiv Mihaila Gorbačova.