NAGLO POGROŠANJE ODNOSA

Kanada je protjerala visokog indijskog diplomata iz zemlje, nakon što je premijer Justin Trudeau opisao "vjerodostojne optužbe" koje povezuju indijsku vladu s ubojstvom kanadskog građanina i istaknutog vođe Sikha.

"Tokom proteklih nekoliko sedmica kanadske sigurnosne agencije aktivno su istraživale vjerodostojne optužbe o potencijalnoj povezanosti agenata indijske vlade s ubistvom kanadskog državljanina Hardeepa Singha Nijjara", rekao je Trudeau u parlamentu u ponedjeljak, dodajući da njegova vlada će poduzeti sve potrebne korake kako bi počinitelji ovog ubistva odgovarali.

Nijjar je bio istaknuti vođa Sikha u Britanskoj Kolumbiji, a prema lokalnoj policiji, u junu su ga u njegovom kamionu ustrijelila dvojica maskiranih naoružanih napadača ispred sikhskog hrama u Surreyu, BC. Njegova smrt šokirala je i razbjesnila veliku zajednicu Sikha u Kanadi koja sada broji stotine hiljada.

Indija je prije nekoliko godina označila Nijjara terorističkom prijetnjom, označivši ga dijelom separatističkog pokreta za sikizam.

Protjerivanje indijskog diplomata potvrdila je kanadska ministrica vanjskih poslova Mélanie Joly, koja je također potvrdila da je osoba šef indijske obavještajne agencije u Kanadi.

"Danas djelujemo protjerivanjem ključnog diplomata, ali ćemo doći do dna ovoga", rekla je novinarima u Ottawi u ponedjeljak.

Trudeau je također u ponedjeljak rekao da je zabrinutost Kanade zbog atentata lično i direktno iznio indijskom premijeru Narendri Modiju prošle sedmice na G20.

"Svaka umiješanost strane vlade u ubistvo kanadskog državljanina na kanadskom tlu neprihvatljivo je kršenje našeg suvereniteta", rekao je.

Kanadska policija nije uhapsila nikoga u vezi s Nijjarovim ubistvom, ali je u augustu objavila saopćenje u kojem kaže da sada istražuje tri moguća osumnjičenika i izdala opis mogućeg vozila za bijeg, tražeći pomoć javnosti.