Kanada

Služba za spašavanje u hitnim slučajevima, smještena u kanadskom gradu Vancouver, intervenirala je helikopterom kako bi izvukli planinara koji je ostao nasukan na litici nakon što je, prema objavama, slijedio stazu na Google Mapu koja zapravo ne postoji.

Sve se desilo u Britanskoj Kolumbiji prije desetak dana kada je planinar krenuo da se popne na planinu Fromme iz oblasti Kennedy Falls.

- Da budemo jasni, područje o kojem je riječ nema staza i vrlo je strmo sa mnogim liticama. Prethodnih sedmica, North Shore Rescue je postavio signalizaciju u oblasti koja upozorava na ovo. Područje je očigledno opasno, jer se tu desio i smrtni slučaj - naveli su iz ove kanadske Službe za spašavanje na svom Facebook profilu.

Planinar se nije mogao vratiti istim putem kojim je došao. Imao je minimalnu opremu, uključujući neprikladnu obuću, a nije imao ni bateriju.

Iz Spasilačke službe su opisali da su, zbog niskih oblaka, krenuli u spašavanje užetom i helikopterom.

- Zahvaljujući vrlo vještom letenju pilota Talona Helicoptersa, timovi su uspjeli da se približe mjestu gdje smo vjerovali da je osoba nasukana. Zbog gustih krošnji drveća, nije se mogla uočiti iz zraka. Tim od dva helikopterska spasilačka tehničara ubačen je dizalicom otprilike sto metara ispod mjesta gdje smo vjerovali da je osoba nasukana, te su pažljivo krenuli kroz teren na užetu. Tim je bio u mogućnosti da locira osobu, uvuče je u pojas i sigurno spusti na lokaciju gdje su svi mogli biti izvučeni helikopterom, neposredno prije nego što su se oblaci "zatvorili" i spriječili pristup helikopteru - istakli su.

Ovo nije prva osoba koju su spasioci morali da vrate sa ove lokacije.

Iz Spasilačke službe su istakli da postoji nekoliko "naučenih lekcija" iz ove situacije koje žele podijeliti.

- Prvo, jednostavno nije prikladno navigirati u divljini koristeći programe "urbane mape" kao što je Google Maps. Ako koristite aplikaciju za navigaciju baziranu na telefonu, razmislite o korištenju nečega posebno dizajniranog za prirodu kao što je CalTopo ili Gaia, s prethodno učitanom odgovarajućom topo mapom divljine za to područje.

Naravno, ako koristite telefon za navigaciju (uvijek preporučujemo dobru staru papirnu kartu i kompas), obavezno ponesite rezervnu napunjenu vanjsku bateriju, jer programi za mapiranje mogu brzo isprazniti bateriju vašeg telefona, posebno na hladnoći.

Ovo je također još jedan dobar podsjetnik da uvijek vježbate tri T-a, posebno planiranje putovanja (istraživanje, osim gledanja na Google Map, ne bi pokazalo nikakve tragove u ovoj oblasti) i nošenje osnovnih stvari - naveli su.

Iz ove službe su saopćili i da su pokušali kontaktirati Google da ukloni ovaj nepostojeći trag, odnosno stazu (sjeverno od Frommea, koji ide prema blizini vodopada Kennedy), ali nisu dobili nikakav odgovor. Tek naknadno su dobili informaciju da je njihov zahtjev obrađen i da je Google Maps uklonio lažni trag.

Faktor