SUSRET U RUSIJI

Kim Jong un, lider Sjeverne Koreje stigao je u ruski kosmodrom Vostočni u čuvenom zelenom vozu koji već generacijama prevozi porodicu Kim.

Snimak prikazuje Kima kako izlazi iz voza i rukuje se s nekoliko ruskih dužnosnika na peronu, kasnije prikazuje Kima kako izlazi iz crnog automobila i rukuje se s ruskim predsjednikom koji ga čeka.

"Zdravo. Drago mi je što te vidim. Kako si putovao?" Putin govori Kimu, prema videu koji je objavio Kremlj. Kim odgovara: "Hvala vam što ste nas pozvali i poželjeli nam dobrodošlicu dok ste zauzeti."

Zanimljivo je da je samo rukovanje na snimku trajalo oko 40 sekundi.

Prema navodima medija u toku posjete kosmodromu Kim je postavio mnoga detaljna pitanja o tome kako kosmodrom funkcionira i kako se lansiraju rakete.
Bivši američki savjetnik za nacionalnu sigurnost John Bolton upozorio je u utorak da je sastanak između Vladimira Putina i Kim Jong Una "prilično značajan" i nadilazi potencijalni dogovor o oružju.

"Sa stajališta Sjeverne Koreje, ovo ih vraća u stvarno značajan kontakt s Rusijom po prvi put od raspada Sovjetskog Saveza. U Hladnom ratu, Sjeverna Koreja je vrlo dobro igrala protiv Kine protiv Sovjetskog Saveza, vraćajući se na Korejski rat", rekao je - ali je dodao da je nakon raspada Sovjetskog Saveza Sjeverna Koreja sve više ovisila o Kini", kazao je Bolton.

Na pitanje novinara hoće li Rusija pomoći Kimu u izgradnji satelita, Putin je odgovorio: "Zato smo i došli ovdje. Čelnik DNRK pokazuje veliki interes za raketno inženjerstvo, oni također pokušavaju razviti istraživanje svemira".

Putin je nakon toga kazao da mu je drago što Kima ponovo vidi u Rusiji i da moraju razgovarati o pitanjima ekonomske saradnje, humanitarnim pitanjima i situaciji u regiji te da imaju puno pitanja za ragovor.

Kim je zahvalio Putinu na pozivu u zemlju i rekao da dvije zemlje imaju "mnogo pitanja" oko kojih mogu sarađivati.

"Kao što ste rekli, dnevni red između naših zemalja, uključujući politička, ekonomska i kulturna pitanja; i postoje mnoga pitanja u kojima naše dvije zemlje trebaju sarađivati i za koje trebamo dobiti pomoć u našem ratu za nezavisnost kao narodi naše zemlje predviđaju. U ovoj situaciji, vjerujem da će ovaj trenutak poslužiti da naše bilateralne odnose podignemo na sljedeći korak, na novu visinu", rekao je Kim.

Sjevernokorejski lider rekao je Putinu da je čast što se sastanak održava "na ovom posebnom mjestu, mjestu za svemirska lansiranja koje je poput srca svemirske sile, čiji status ima vaša zemlja, i da je ovu priliku za kako bi izgradili dublje razumijevanje svemirske moći danas i sutra.”

Kim je također pohvalio Rusiju jer se "suprotstavila hegemonističkim silama" kako bi odbranila svoj suverenitet i sigurnost, što je prikriveno spominjalo SAD i Zapad, i rekao da je izrazio "punu i bezuvjetnu podršku svemu što Rusija čini kao odgovor".

Uoči sastanka, američki dužnosnici upozorili su da bi potencijalni sporazum o oružju mogao dovesti do toga da Pjongjang dostavi oružje Moskvi za korištenje u ratu protiv Ukrajine.