KARIN KNEISSL

Bivša ministrica vanjskih poslova Austrije Karin Kneissl, poznata po javnom plesu s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom na svom vjenčanju 2018. godine, emigrira u Rusiju kako bi preuzela vođenje istraživačkog centra.

Kneissl je obavljala funkciju ministrice vanjskih poslova Austrije od 2017. do 2019. godine, ali se nakon toga suočila s kritikama zbog svojih proruskih stavova. Sada preuzima ulogu voditelja Gorki centra, koji je povezan s Univerzitetom u Sankt Peterburgu i fokusiran je na geopolitičke analize.

"Ja sam suosnivač Gorki centra i preuzimam vodstvo. S obzirom na obim posla i potrebnu predanost, odlučila sam preseliti se u Sankt Peterburg kako bih se posvetila ovom zadatku", izjavila je za TASS.

Kneissl je napomenula da je već dobila sve potrebne dokumente, uključujući radnu vizu, te da je "premjestila svoj život u stan u Sankt Peterburgu".

Izvješća sugeriraju da joj je Kremlj pružio podršku pri njezinom preseljenju u Rusiju, uključujući čak i transport njezinih osobnih stvari ruskim vojnim avionom, kako navodi ruski medij Insider.

Kneissl postaje jedna od bivših europskih političkih figura koja je u posljednjim godinama započela profesionalnu karijeru u Rusiji.

Godine 2021. prihvatila je poziciju u upravnom odboru ruskog naftnog diva Rosnjefta, no napustila ju je u svibnju prošle godine nakon dugotrajnih pritisaka uslijed ruske invazije na Ukrajinu.

Kneissl je već emigrirala iz Austrije u Francusku 2022. godine.

U intervjuu za RTL tada je istaknula da njezin odlazak nije bio dobrovoljan i da je "bila prisiljena napustiti" Austriju zbog "efektivne zabrane rada" i velikog neprijateljstva.