BRITANSKI MEDIJI

Kremlj se priprema na to da svrgne ruskog predsjednika Vladimira Putina s vlasti, piše britanski Express. Kako navode, plan ima četiri čina, pri čemu su treći i četvrti ključni.

Dr Yuri Felshtinsky navodi da je smrt šefa Wagnera Jevgenija Prigožina zapravo početak i da je sada u toku posljednja faza plana.

“23. i 24. juna, dani pobune, predstavljali su prvi čin”, dodao j Felshtinsky, čiji rad obuhvaća decenije ruske historije.

FSB će odabrati nasljednika

“Obaranje Prigožinovog aviona, što je vrlo važno jer je on postao javna osoba, zajedno s Dmitrijem Utkinom, bio je drugi čin”, dodao je, navodeći da je uvjeren da ćemo uskoro vidjeti i treći i četvrti čin.

Felshtinsky smatra da Putin neće opstati kao predsjednik još dugo – možda čak ni do prosinca. Iako nije siguran kako bi tačno mogli izgledati treći i četvrti čin, podsjeća na smrt Borisa Jeljcina kojeg je Putin naslijedio, a osvrnuo se i na ulogu ruske Federalne službe sigurnosti (FSB) koja bi mogla odigrati važnu ulogu u posljednja dva čina.

“Čekamo rasplet u decembru 2023. – čak i ako Putin ne podnese ostavku, bit će zanimljivo vidjeti hoće li se pokušati kandidirati za predsjednika 2024.”, rekao je dr Felshtinsky.

Dodaje da se Putinov imidž promijenio.

Potpuna kontrola FSB-a

“Sve do 24. juna svi su vjerovali da je vrlo moćan i da sve kontrolira, da je vrlo jak i da je diktator. Nakon toga je svima postalo jasno da to nije baš tako. Sada je vidljivo da postoje neke moćne sile koje Putin više ne kontroliše.”

Također, Felshtinsky vjeruje da FSB sada u potpunosti kontroliše Rusiju i da će odrediti ono što dolazi. I sam Putin je nekoć bio šef FSB-a i okružio se ili bivšim agentima ili bivšim kolegama iz KGB-a, prethodnika FSB-a.

“FSB kontroliše i vlada Rusijom. Cijeli proces ruskih predsjedničkih izbora i izborni računar koje izračunava glasove prema zakonu kontrolira FSB. Rusija je još 2021. donijela zakon koji dopušta glasanje na daljinu. To bi moglo biti dobro u većini zemalja, ali ne i za Rusiju: dovest će do situacije u kojoj će FSB imati mogućnost dodati glasove ljudi koji nisu došli glasovati kako bi odabrali svog omiljenog kandidata”, kazao je i dodao da će “FSB biti taj koji bira sljedećeg predsjednika Rusije”.