INTERVJU ZA BBC

Prva dama Ukrajine Olena Zelenska u vrlo ličnom intervjuu za BBC otkrila je kako rat utječe na njenu porodicu.

"Ovo je možda malo sebično, ali treba mi muž, a ne historijska ličnost,", rekla je.

Govorila je i o tome da ne provode vrijeme zajedno.

"Ali ostajemo jaki, imamo snagu i emocionalno i fizički. I sigurna sam da ćemo zajedno izaći na kraj", dodala je.

Kada je Rusija izvršila invaziju na Ukrajinu u februaru 2022. godine, Olena Zelenska je provela mjesece skrivajući se na tajnim lokacijama sa svojom djecom.

Svoje emocionalno stanje na početku invazije opisala je kao "stalni osjećaj adrenalina". Kako je vrijeme prolazilo, shvatila je da je neophodno da se smiri i počne živjeti u postojećim uslovima.

Nakon što je prošle godine izašla iz skrivanja, rat je gurnuo prvu damu u centar pažnje i od tada je putovala svijetom kako bi se srela sa liderima i održala govore.

"Ne živimo zajedno sa mojim mužem, porodica je razdvojena. Imamo priliku da se viđamo, ali ne onoliko često koliko bismo željeli. Mom sinu nedostaje otac", rekla je ona.

Osvrnula se i na to kako rat utječe na njenu djecu.

"Teško mi je gledati kako moja djeca ništa ne planiraju. U takvim godinama, mladi ljudi. Moja kćerka ima 19 godina. Sanjaju o putovanjima, o novim emocijama. Ona nema takvu priliku. Postoje vremenska ograničenja u onome što sebi možete dozvoliti, ona postoje i mi nekako pokušavamo da živimo u njima", rekla je.

Ljubav između sadašnje prve dame i ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog počela je u srednjoj školi. Nakon toga nastavili su da rade zajedno u komedijskoj trupi i TV studiju, on kao glumac, a ona kao scenarista.

Ona govori da nikada nije sanjala da će njen muž postati "historijska ličnost" kakva je danas, govoreći da joj je nedostajao i da joj je potreban da stane uz nju kao njen muž.

Uprkos tome što je rekla da je možda "sebična" čežnja, Olena Zelenska je rekla da predsjednik "zaista ima energiju, snagu volje, inspiraciju i tvrdoglavost da prođe kroz ovaj rat".

"Vjerujem u njega i podržavam ga. Znam da ima dovoljno snage. Za bilo koju drugu osobu koju poznajem, mislim da bi ova situacija bila mnogo teža. On je zaista izuzetno jaka i otporna osoba. I ta otpornost je ono što nam je svima trenutno potrebno", rekla je.