NEREDI U ŠVEDSKOJ

Švedska policija uhapsila je 12 osoba koje su učestvovale u nasilnim neredima koje je izazvalo novo spaljivanje Kur’ana.

Nedjeljni skup u organizaciji iračkog izbjeglice Salwana Momike koji je inicirao slične događaje koji su razbjesnili muslimane širom svijeta, održan je na trgu u Malmeu.

"Gledaoci su pokazali svoje emocije nakon što je organizator spalio svetu knjigu", navodi se u saopćenju policije i dodaje da je atmosfera bila burna jer su u ranim popodnevnim satima izbili nasilni neredi.

Oko 10 osoba je uhapšeno zbog remećenja javnog reda i mira, a još dvoje uhapšeno zbog sumnje da su učestvovali u nasilnim neredima.

Prema izvještajima medija prisutni su gađali Salwana Momiku kamenjem.

Švedska vlada je ranije osudila skrnavljenje Kur'ana, ističući da švedski ustav štiti pravo na okupljanje i slobodu izražavanja.

Irački demonstranti napali su švedsku ambasadu u Bagdadu dva puta u julu, podmetnuvši požar unutar diplomatskog predstavništva.

Danska, u kojoj se također dogodilo javno skrnavljenje Kur'ana, objavila je da razmatra zabranu spaljivanja muslimanske svete knjige.