ŠESTA NOĆ NAPADA

U vazdušnom napadu dronovima na regiju Moskve oštećena je zgrada u centralnom poslovnom kvartu, dok su ruske vlasti gađale infrastrukturu za žitarice u južnoj ukrajinskoj oblasti Odesa, saopštile su vlasti u srijedu, 23. augusta.

Ovo je šesta noć vazdušnih napada zaredom na region glavnog grada Rusije, javlja agencija France-Presse (AFP), a prenosi Radio Slobodna Evropa.

Rusija i Ukrajina su napadale gradove bespilotnim letjelicama tokom agresije Moskve koja je počela u februaru 2022.

Najnoviji napad na Moskvu uslijedio je nekoliko sati nakon što su ukrajinske vlasti saopštile da je ruska artiljerija pogodila dva sela u blizini grada Liman na istoku Ukrajine, ubivši tri osobe i ranivši još dve osobe.

Moskovska oblast, stotinama kilometara od linije fronta, više puta je gađana posljednjih nedjelja, iako nije bilo izvještaja o većoj šteti.

Vazdušna odbrana oborila je jedan ukrajinski dron u Možajskom okrugu i jedan u okrugu Himki u Moskovskoj oblasti, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

Treći dron se srušio na zgradu u poslovnom kvartu Moskva Siti oko pet kilometara od Kremlja, navodi se u saopštenju.

Vazdušni saobraćaj na moskovskim aerodromima Vnukovo, Šeremetjevo i Domodedovo nakratko je zaustavljen, javila je državna novinska agencija TASS, pozivajući se na vazduhoplovne službe.

Na snimcima koje je objavio ruski dnevni list Izvestija na Telegramu vidi se vatrogasno vozilo i druga vozila hitnih službi poredana duž ulice ispod gomile nebodera.

Službe hitne pomoći pregledaju područje u poslovnom okrugu, rekao je gradonačelnik Moskve Sergej Sobjanin na Telegramu.

“Nekoliko prozora je razbijeno na dvije susjedne petospratnice”, rekao je on.

Sobjanin i Ministarstvo odbrane rekli su da nema izvještaja o žrtvama.

Novinska agencija RIA Novosti javila je da se u poslovnom okrugu čula “eksplozija”.

“Malo kasnije, dim se digao iz zgrada u istom prostoru”, navodi se.

Posljednjih nedjelja odbijena su još dva napada dronovima iznad moskovskog finansijskog okruga, od kojih je svaki naneo manju štetu na fasadama visokih zgrada.

U maju su dronovi oboreni u blizini Kremlja.

Rusija i Ukrajina su takođe pojačale napade u Crnom moru od neuspjeha sporazuma o izvozu žita uz posredovanje UN koji je imao za cilj da obezbijedi bezbjednu plovidbu za civilne pošiljke žitarica iz ukrajinskih luka.

Dronovi su u u srijedu pogodili infrastrukturu za žitarica u južnoj ukrajinskoj oblasti Odesa, rekao je lokalni guverner.

“Pogođeni su proizvodni i pretovarni kompleksi… Među oštećenim objektima su i žitnice“, napisao je Oleg Kiper na Telegramu i dodao da nema civilnih žrtava.

Moskva je u utorak saopštila da je uništila dva ukrajinska vojna čamca na strateškom plovnom putu, uključujući jedan sa vojnicima.

Rusija je takođe saopštila da je poslala dva borbena aviona da presretnu dva drona iznad Crnog mora, ne precizirajući koja ih je država rasporedila.

Do incidenata je došlo nakon što je prvi civilni teretni brod koji je plovio Crnim morem iz Ukrajine nedavno stigao u Istanbul uprkos ruskoj blokadi.

Otkako je izašla iz sporazuma, Moskva je počela da izvodi napade na južne ukrajinske regione Odesu i Mikolajiv u kojima se nalaze luke i infrastruktura od vitalnog značaja za isporuku žita.

Kijev je napao ruske brodove u svojim vodama i poluostrvo Krim, koje je Moskva anektirala 2014. godine.

Snage protivvazdušne odbrane uništile su tokom napada devet iranskih dronova Shahed, saopštila je južna vojna komanda Ukrajine.