GRAD MAHAČKALA

U gradu Mahačkala koji se nalazi u ruskoj državi Dagestan u ponedjeljak uvečer dogodila se eksplozija na benzinskoj pumpi u kojoj je život izgubilo 27 osoba.

Kako je saopćeno iz Ministarstva za vanredne situacije Rusije, požar je na početku zahvatio prostor ispred benzinske pumpe, ali se nedugo nakon toga proširio i na sam prostor pumpe.

"Eksplodirala su dva rezervoara za gorivo, a površina požara dostigla je 600 kvadratnih metara", saopćili su iz ministarstva.

Pored 27 osoba koje su poginule u ovoj nesreći, zvaničnici su saopćili kako su još 102 osobe povrijeđene, a da se najmanje deset nalazi u izuzetno teškom stanju.

"Veliki broj stanovnika Dagestana došao je u bolnice kako bi donirali krv za nastradale", piše TASS.

Ruske sigurnosne službe pokrenule su istragu u slučaju eksplozije te su naveli kako za sada nisu poznati tačni razlozi zbog kojih je došlo do incidenta.

"Istražni komitet je pokrenuo krivični postupak po Članu 3. Krivičnog zakona što uključuje pružanje usluga koje ne ispunjavaju zahtjeve sigurnosti zbog čega se iz nehata prouzrokovala smrt dvije ili više osobe", navodi se u izvještaju.

Ono što je poznato jeste da je požar prvobitno zahvatio zgradu koja se nalazi u blizini benzinske pumpe te da se nakon toga požar proširio i na druge obližnje objekte. U gašenju požara učestvovalo je više od 100 vatrogasaca kao i 20 vatrogasnih vozila.