Upali tokom noći

Do pucnjave je došlo nakon što su izraelske snage izvršile raciju u kvartu u gradu Qalqiliya tokom noći, što je rezultiralo sukobima.

Izraelske snage ubile su 14-godišnjeg palestinskog tinejdžera na okupiranoj Zapadnoj obali, prema palestinskom ministarstvu zdravstva.

Pucnjava se dogodila u gradu Qalqiliya, dok su izraelske snage navodno upale u lokalnu četvrt tokom noći, što je rezultiralo sukobima. Stanovnici su rekli novinskoj agenciji Reuters da su mladi iz susjedstva bacali kamenje na vojnike, koji su odgovorili pucnjavom.

Palestinska novinska agencija Wafa identificirala je žrtvu kao tinejdžera Farisa Abu Samra. Lokaln mediji su objavili da je upucan u glavu.

Krvoproliće se dogodilo samo nekoliko sati nakon što je još jedan Palestinac ubijen u raciji na Zapadnoj obali, malo južnije, u izbjegličkom kampu Al-Ain na periferiji Nablusa.

Izraelski vojnici rekli su da su ušli u kamp kako bi uhapsili “osumnjičenog militanta”, ali dok su vojnici okruživali kuću u izbjegličkom kampu, došlo je do pucnjave, što je rezultiralo ranjavanjem Mohammeda Abd al-Hakima Nade u prsa. Kasnije je od zadobivenih povreda preminuo.

Dužnosnici su upozorili da je 2023. na putu da postane najsmrtonosnija godina za Palestince na Zapadnoj obali otkako su Ujedinjeni narodi počeli pratiti smrtne slučajeve 2005. godine.

U nedavnom izvještaju grupe Zaštita civila, UN je naveo 112 Palestinaca ubijenih na Zapadnoj obali između januara i 29. maja, što je dvostruko više od broja smrtnih slučajeva evidentiranih u istom razdoblju 2022. godine.

U izvještaju se također navodi da su izraelske snage ranile 409 Palestinaca, uključujući 41 dijete.

Porast nasilja

Prethodno je 2022. bila najsmrtonosnija godina za Palestince na okupiranoj Zapadnoj obali, sa 150 ubijenih ljudi, od čega 33 maloljetnika. Bilo je to šesto uzastopno godišnje povećanje broja smrtnih slučajeva na Zapadnoj obali i poklopilo se s početkom gotovo svakodnevnih racija na tom području.

Naoružane palestinske grupe odgovorile su pucnjavom na izraelske vojnike i doseljenike posljednjih mjeseci, pridonoseći nasilju.

Sve veći broj smrtnih slučajeva prošle godine potaknuo je stručnjake UN-a da osude postupanje prema Palestincima, uključujući napade na njihove domove i uništavanje njihove imovine.

“Podsjećamo Izrael da se, do okončanja njegove nezakonite okupacije, Palestinci na okupiranom palestinskom području moraju tretirati kao zaštićene osobe, a ne neprijatelji ili teroristi”, rekli su stručnjaci UN-a u saopćenju za javnost.

Qalqiliya, gdje je tinejdžer upucan u četvrtak, nalazi se u sjeverozapadnom dijelu Zapadne obale i okružena je izraelskim zidom razdvajanja, građevinom koju UN smatra nezakonitom.

Grad je ranije bio mjesto sukoba između izraelske vojske i Palestinaca. U oktobru je, na primjer, još jedan 14-godišnjak ubijen kada su izraelske snage odgovorile na Molotovljev koktel bojevom paljbom.