Nakon pobune

Poslovni avion osnivača Wagnera Jevgenija Prigožina doletio je iz ruskog grada Rostova na Donu u Bjelorusiju, a još jedan avion tamo je stigao iz Sankt-Peterburga, objavio je nezavisni medij Belaruski Hajun pozivajući se na podatke Flight Radara.

Mlaznjak Jevgenija Prigožina s registracijskim brojem RA-02795 sletio je na aerodrom Mačulišči u blizini Minska u 7:40.

Još jedan avion stigao je iz Rusije: poslovni mlaznjak BAe 125-800B s registracijskom oznakom RA-02878 poletio je iz Sankt-Peterburga i sletio na aerodrom Mačulišči u 7:58.

Podsjetimo, ruski predsjednik Vladimir Putin sinoć je rekao da su djelovanje ruskih službi, razum većine pripadnika Wagnera, ali i "domoljubni duh ruskih građana" bili presudni u suzbijanju pobune koju je protiv ruskog vojnog vrha predvodio Prigožin. Vagnerovcima je ponudio nekoliko opcija - pridruživanje ruskoj vojsci, odlazak svojim porodicama ili odlazak u Bjelorusiju.

Jučer je prokremaljska stranica lenta.ru, pozivajući se na Telegram kanal Brief, objavila da je osnivač Wagnera već viđen u Minsku, u hotelu Green City s tri zvjezdice na periferiji grada.

U samom hotelu nisu mogli potvrditi da je Prigožin odsjeo kod njih, pozivajući se na povjerljivost podataka o gostima. Također su pojasnili da nemaju luksuznih soba, a najskuplja opcija smještaja je soba "poboljšane" kategorije koja košta 180 bjeloruskih rubalja (oko 65 eura) po noćenju.

Ranije je objavljeno da su Wagnerovi regrutni centri u Rusiji nastavili s radom. Dopisnik TASS-a javlja kako su ponovno postavljeni plakati koji promoviraju pridruživanje Wagneru, nakon što su uklonjeni u subotu tokom pobune. U ruskim opozicionim medijima pojavila se i informacija da je Bjelorusija počela graditi kampove za borce Wagnera.

Index.hr