Nakon oružane pobune plaćenićke grupe Wagner jučer u Rusiji, kasno sinoć oglasio se ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski, koji je obećao "da će zaštititi Evropu od moskovskih snaga".

- Danas je svijet vidio da gospodari Rusije ne kontroliraju ništa. Baš ništa. Samo potpuni haos - poručio je Zelenski u videoobraćanju, pozivajući ukrajinske saveznike da iskoriste trenutak i pošalju više oružja Kijevu.

U očiglednoj poruci Moskvi, ukrajinski predsjednik je dodao: "Što duže vaše trupe ostanu na ukrajinskoj zemlji, to će više razaranja donijeti Rusiji".

- Što duže ova osoba bude u Kremlju, bit će veća katastrofa - kazao je, aludirajući na ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Lider plaćeničke grupe Wagner Jevgenij Prigožin zaustavio je kolonu svojih vojnika koji su se kretali prema Moskvi. To je učinio nakon pregovora u kojima je posredovao bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko. Time je, kako je poručio, "spriječio krvoproliće".

U dogovoru postignutom uz posredovanje Minska, Prigožin će se preseliti u Bjelorusiju, a Wagnerovi borci koji su učestvovali u pobuni neće biti kažnjeni, saopćio je Kremlj.

Grupa plaćenika Wagnera predvođena Prigožinom jučer je pokrenula oružanu pobunu i zauzela Rostov na Donu.

Ruski predsjednik Putin je najavio žestoku odmazdu protiv svih koji su se odlučili na vojnu pobunu, dok su Wagnerovci poručili kako će "Rusija imati novog predsjednika".

Konvoj plaćenika Wagnera sinoć je ipak zaustavljen nakon pregovora, na oko 200 kilometara od Moskve.

Faktor