Sukob Putina sa Wagnerom

Jevgenij Prigožin, šef Wagnera u petak je optužio rusku vojsku za "uništavanje" njegovih boraca, a da pritom nije posve objasnio svoje optužbe, i obećao zaustaviti "zlo" vojnog vodstva. FSB je započeo krivični postupak protiv njega.

Prigožin je ranije optužio rusko vojno vodstvo da je napalo kamp njegovih plaćeničkih trupa topništvom, helikopterima i raketama, ubivši mnoge njegove ljude. Zatim je zaprijetio da će očistiti rusko vojno vodstvo, rekavši da ima 25.000 ljudi pod svojim zapovjedništvom.

U subotu ujutro Prigožin je rekao da su njegove snage preuzele kontrolu nad vojnim objektima u južnom ruskom gradu Rostovu na Donu. Čini se da video objavljen na društvenim mrežama prikazuje vođu Wagnera u tom gradu. Smješten u južnoj Rusiji, dom je ruskog vojnog štaba koji nadzire borbe u Ukrajini.
  Vladimir Putin uskoro bi trebao održati televizijsko obraćanje, citirala je Kremlj ruska novinska agencija Tass.

S druge strane, gradonačelnik Sergej Sobjanin uveo je "protivterorističke mjere" u glavnom gradu Moskvi, suočen s eskalirajućim sukobom između ruske vojske i plaćenika Wagnera.

Sobjanin je u subotu ujutro na svom Telegram kanalu napisao da su na ulicama već uvedene pojačane kontrole saobraćaja. Moguća su i ograničenja masovnih događanja, dodao je.

- Kao rezultat pristiglih informacija, u Moskvi se provode protivterorističke mjere za jačanje sigurnosti - napisao je Sobjanin. Zamolio je više od 13 miliona stanovnika metropole za razumijevanje.
  Guverner moskovske regije Andrej Vorobjov također je na Telegramu napisao o pojačanim sigurnosnim mjerama. Vorobjov je pozvao ljude da se, ako je moguće, suzdrže od putovanja ličnim automobilima prema južnoj Rusiji, gdje je situacija trenutno posebno napeta.

Prigožin, koji je u pohodu na osvetu protiv ruske vojske, objavio je u novoj audioporuci na Telegramu da su njegove snage oborile ruski vojni helikopter.

- Kad je helikopter otvorio vatru na kolonu civila, oborile su ga Wagnerove jedinice - rekao je Prigožin u audioporuci, ali nije otkrio gdje se to navodno dogodilo. AFP nije mogao provjeriti Prigožinovu tvrdnju.

Guverner ruske regije Rostov, koja graniči s Ukrajinom na istoku, pozvao je stanovnike da ostanu u svojim domovima, objavio je u subotu BBC, nakon što je Prigožin sa svojim borcima rekao da je prešao iz Ukrajine u Rusiju.

- Trenutna situacija zahtijeva maksimalnu koncentraciju svih snaga za održavanje reda - napisao je Vasilij Golubev na Telegramu.

Faktor