VANREDNO OBRAĆANJE

Ruski predsjednik Vladimir Putin imao je vanredno obraćanje u kojem je okarakterisao Wagnerove akcije u Rostovu kao "oružanu pobunu" i najavio žestoku kaznu za sve one koji učestvuju u njoj.

Putin je kazao kako je riječ o zločinačkoj avanturističkoj kampanji te da je jednaka oružanoj pobuni.

"Rusija će se braniti. Borimo se za život i sigurnost naših građana i naš teritorijalni integritet. o je pokušaj podmetanja nas iznutra. To je izdaja", kazao je Putin.

Ruski predsjednik je kazao da će se boriti protiv anarhije i kapitulacije.

"Ova unutrašnja pobuna je smrtni udarac za nas, naš odgovor će biti žestok, svi oni koji su se odlučili na pobunu bit će kažnjeni. Odgovarat će pred državom i ruskim narodom. Kao predsjednik Rusije i građanin učinit ću sve da odbranim zemlju, živote i slobodu ljudi. Ovo je nož u leđa", dodao je Putin.
Kazao je kako je situacija u Rostovu "veoma komplikovana" te da su poduzete određene sigurnosne mjere u Moskvi ali i u drugim ruskim regijama.

Istakao je kako su svi oni koju su se pobubili izdali Rusiju i pozvao sve one koji su uključeni da prestanu sa bilo kakvim učešćem u oružanim sukobima. Interesantno je da prilikom svog obraćanja Putin nije niti jednom spomenuo šefa grupe Wagner Jevgenija Prigožina.

Podsjećamo, u ranim jutarnjim satima grupa plaćenika Wagner pod vodstvom Prigožina je počela oružanu pobunu zauzimajući grad Rostov na Donu. Prema riječima njihovog vođe krajnji cilj je Moskva.