Mali privredni rast

Najveća evropska ekonomija gubi moć, pored ostalog, i zato što ima problem sa sve starijim društvom i nedovoljnim brojem radnika, pokazalo je istraživanje.

Njemačka gubi ekonomsku moć, pored ostalog, i zato što ima problem sa sve starijim društvom i nedovoljnim brojem radnika, a odustajanje od plina, nafte i uglja utječe na rast cijena energije, saopćeno je u petak nakon istraživanja Univerziteta u Minhenu.

Navodi se da se, umjesto najavljivane recesije, očekuje mali privredni rast od 0,3 posto, jer je zima bila blaga, a potrošnja energije manja od očekivane, prenosi Tanjug, pozivajući se na Deutsche Welle (DW).

“Ekonomski pad u zimskoj polovini 2022/23. vjerovatno je bio manji nego što se strahovalo u jesen”, rekao je profesor na Ifo institutu za ekonomska istraživanja na Univerzitetu u Minhenu Timo Wollmershauser.

Industrija ima mnogo narudžbi

Ifo institut pripada grupi od četiri vodeća njemačka ekonomska istraživačka instituta koji dva puta godišnje za vladu pripremaju prognozu privrednog razvoja, a ovog proljeća pridružio im se i jedan istraživački institut iz Austrije.

Njihova predviđanja su važna za procjenu poreza, a samim tim i za kreiranje saveznog budžeta.

Wollmershauser napominje da industrija ima mnogo narudžbi, iako opći uslovi nisu povoljni za poslovanje.

“Trajni problemi s isporukom poluproizvoda, ekstremni skokovi cijena energenata i manjak radnika smanjili su proizvodne mogućnosti njemačke privrede i spriječili snažniji rast bruto domaćeg proizvoda [BDP]”, nabraja minhenski profesor.


Srednjoročne prognoze nisu ružičaste

Stručnjaci za 2024. godinu očekuju rast od 1,5 posto, ali to je još prilično nesigurna procjena, jer je mnogo nepoznanica i dodaju da geopolitičke napetosti ili niske temperature mogu u svakom trenutku ponovo izazvati rast cijena.

“Opasnost od nestašice plina naredne zime još postoji”, kaže Wollmershauser.

Poručuje da srednjoročne prognoze nisu ružičaste.

“Prema našim procjenama, prosječna stopa rasta njemačke privrede biće tek oko pola posto krajem desetljećae”, najavljuje profesor.