Turske vlasti privele su ili izdale naloge za hapšenja niza onih koji su navodno bili uključeni u izgradnju zgrada koje su se srušile i smrskale ljude nakon razornih potresa na početku sedmice. Oko 130 ljudi zasad se tereti kao sudionike u izgradnji zgrada koje su se srušile tokom smrtonosnih potresa u Turskoj.

Sinoć je turski potpredsjednik Fuat Oktay rekao da su izdani nalozi za pritvaranje 131 osobe za koje se sumnja da su odgovorne za rušenje zgrada. Ministar pravosuđa obećao je kazniti sve odgovorne, a tužitelji su počeli s očevidima i prikupljanjem dokaza o materijalima korištenim u izgradnji.

Vlasti u pokrajini Gaziantep također su uhitile dvije osobe za koje se sumnja da su srušile stupove kako bi napravile dodatni prostor u zgradi koja se srušila, javlja državna agencija Andalonija. Ministarstvo pravosuđa sada je najavilo da planira uspostaviti ured za “istragu zločina u potresima”.

Jedan od uhapšenih je Mehmet Yaşar Coşkun, izvođač radova zgrade koja je uništena u Hatayu. Kako pišu turski mediji, uhvaćen je u Istanbulu dok je pokušavao pobjeći iz zemlje.

Objavljene su snimke hapšenjai drugih građevinara.

UHAPŠEN GRAĐEVINAC IZ ČIJE ZGRADE JE IZVUČENO 70 TIJELA

Turska policija uhapsila je Hasana Alparguna, izvođač radova na stambenoj zgradi u kvartu Cukurova u Adani, u kojoj su pronađena tijela 70 ljudi, a prilikom pdolaska na sud stalno je ponavljao jednu riječ – sudbina, javljaju mediji iz ove zemlje.

Zgrada Hasana Alparguna sa 14 spratova uništena je u zemljotresu jačine 7,7 stepeni Rihterove skale koji se dogodio 6. februara u 04:17 sati u okrugu Pazarcik u Kahramanmarašu. Iz zgrade koja se pretvorila u olupinu izvađena su do sada tijela 70 ljudi. Alpargun je nakon zemljotresa pobjegao na Sjeverni Kipar.

Ubrzo je uhapšen zbog krivičnog djela ‘ubistvo i nanošenje povreda iz nehata’. Alpargun je, prema pisanju truskih medija, pokuša iz Turske na Sjeverni Kipar prebaciti 990 hiljada dolara, 890 hiljada eura i 500 hiljada lira, a u međuvremenu kupio je i stan u regiji Nikozija Demirhan.

Tokom privođenja, na pitanje novinara da li se kaje, Alpargun je odgovorio: “Vrlo se kajem. Nema oštećenja na mojim drugim zgradama. Sve zgrade u Adani su oštećene”.

Iz Glavnog javnog tužilaštva u Adani saopćeno je da se nastavlja istraga o izvođačima radova i na drugim uništenim objektima.