Visoka cijena

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio je u Briselu da će alijansa nastaviti da pruža snažnu podršku Ukrajini radi njene odbrane od ruske agresije jer bi u slučaju pobjede Rusije svijet godinama plaćao visoku cijenu.

Stoltenberg je 25. novembra na konferenciji za novinare, uoči sastanka ministara spoljnih poslova članica NATO, rekao da će jačanje podrške Ukrajini biti glavna tema tog skupa, čiji će se učesnici baviti i djelovanjem Kine, jačanjem pomoći Bosni i Hercegovini, Gruziji i Moldaviji, i pitanjem ulaska Finske i Švedske u alijansu.

Kako je objavila Beta, uoči sastanka šefova diplomatija NATO, koji će sledeće sedmice biti održan u Bukureštu, Stoltenberg je kazao da će ministri najveću pažnju posvetiti "ilegalnom ratu Rusije u Ukrajini koji nastavlja da ugrožava evroatlantski mir i bezbjednost".

"Ruski predsjednik (Vladimir) Putin ne postiže uspjehe u Ukrajini i zato odgovara većom brutalnošću. Talasi namjernih raketnih napada na civilnu infrastrukturu ostavili su Ukrajince u veoma teškim uslovima uoči zime. Užasni napadi na civile i važnu civilnu infrastrukturu, uključujući škole i bolnice, predstavljaju ratne zločine i oni koji stoje iza njih će morati da odgovaraju", naveo je Stoltenberg.

Stoltenberg je rekao da će cijeli svijet "plaćati mnogo veću cijenu tokom mnogo godina" ako se Putinu dopusti da pobijedi i dodao da će "NATO uz Ukrajinu biti koliko god bude potrebno".

"Ako Putin i drugi autoritarni lideri vide da se sila isplati, ponovo će je koristiti za ostvarivanje ciljeva. To će sve nas učuniti ranjivijim i zato je u našem bezbjednosnom interesu da podržimo Ukrajinu. Neće biti trajnog mira ako agresor pobijedi, ako represija i autokratija prevagnu nad slobodom i demokratijom", dodao je Stoltenberg.

Upitan šta NATO čini po pitanju ulaska Ukrajine u alijansu, Stoltenberg je kazao da su vrata saveza "otvorena i da Rusija nema pravo veta na proširenje NATO-a".

Šefovi diplomatija članica NATO-a u Bukureštu će sa ukrajinskim ministrom spoljnih poslova Dmitrom Kulebom razgovarati o potrebama Ukrajine i daljoj podršci alijanse, ali i sa ministrima Bosne i Hercegovine, Moldavije i Gruzije, "partnerskim zemljama koje se suočavaju sa ruskim pritiskom na različite načine", rekao je Stoltenberg.